Bir mali müşavir stajyeri olarak buradaki tüm yorumlara gülmekten başka bir tepkim olmadı. Daha sonra ülkemiz neden gelişmiyor? İlk önce ön muhasebeci ve mali müşavir kavramlarının birbirinden çok farklı olduğunu idrak etmelisiniz. Eğer ön muhasebe personeli bulunduracak gücünüz yok ise kendiniz birer ön muhasebeci olacaksınız. 3 ayda 390.000,00 TL fatura kestiğinizi söylüyorsunuz. Karşılığında ise kendinizin bile bilmediği bir şekilde 300.000,00 TL gibi bir fatura giderim vardı diyorsunuz. Bu fatura gideriniz nedir? Bu faturaları toplarken mali müşavirinize gider olarak kullanabilip kullanamayacağınızı sordunuz mu? Belki de mali müşaviriniz evinize aldığınız bir demirbaşı işleme almamıştır ama siz onu gider olarak görüyorsunuzdur? Hangi faaliyeti icra ediyorsunuz? Mal ticaretimi yoksa hizmet ticareti mi yapıyorsunuz? Personel çalıştırıyor musunuz? Kendi bağkur primlerinizi ödüyor musunuz? Demirbaş veya ticari aracınız var mı? Mali müşaviriniz amortisman uyguluyor mu? Uyguluyorsa normal bakiyeler yöntemini mi yoksa azalan bakiyeler yöntemini mi uyguluyor? Dönem sonu malın maliyetiniz nedir? Satılan ticari malın veya hizmetin maliyeti nedir? Bunları biliyor musunuz? Özellikle mizan isteme konusundan bir sürü entrika yazan @The_AkumA; hocam "Tek Düzen Hesap Planına" hakim misiniz? Bir mali müşavir "Tek Düzen Hesap Planına" hakim olabilmek için en az 5-6 yılını veriyorken siz daha gider kalemlerinin nelerden oluştuğunu bilmeyen bir arkadaşa nasıl mizan al anlarsın diyorsunuz? Belki arkadaş "İşletme Defteri". İşletme defteri olan bir firmanın "Tek Düzen Hesap Planı" olmadığını bilmiyor musunuz? Hesap Özetinde ise gider kalemlerinin tek tek yazılı olmayacağını bilmiyor musunuz? Mizan isteme konusuna gelecek olursak: Bizler, mükelleflerimizden hizmetimizin karşılığında ücret alıyoruz. Hazırlamış olduğumuz mizanları siz mükellefler istediğiniz zaman isteyebilirsiniz. Eğer tüm bu sorulara halen cevap bulamadıysanız ve Mali Müşavirinize güvenmiyorsanız Mali Müşavirinizden defterinizi isteyebilirsiniz.

akanze adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar geçici gelir vergisi 49 bin TL geldi şöyle ki çok fazla gider gösteriliyordu muhasebeci göstermediğini düşünüyorum sürekli hallederiz yaparız derdi daha önce sorun yaşadım üşengeçliğim yüzünden değiştirmedim ben şimdi kanıt olarak bunu gider göstermediğini kanitlayip dava açabilir miyim

ShoqTime adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu Fazla Değil Baya Baya Fazla Gelmiş Geçmiş Olsun.
sacilannurlar adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam arkadaşın hacmini karını vs. bilmeden nasıl anladınız çok fazla geldiğini? Bilgim yok pek o sebeple soruyorum.
sacilannurlar adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Vallahi hocam ben hiç güvenemem öyle muhasebeciye. Kendim ayrıca tutarım, muhasebeciyle de sürekli kontrol ederim. Yurtdışında Allah'tan direkt kendimiz yapabiliyoruz Türkiye'de nasıl bilemiyorum.
D3veloper adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Muhasebeciye verdiğiniz faturaları cironuz için çıkan ücretten çıkarın. Ne kadar üzerinden vergi ödediyseniz oradan hesaplayabilirsiniz.
The_AkumA adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Mizan kaydı isteyin muhasebecinizden.
Tek düzen hesap planında bulunan tüm hesap bakiyelerinin hesap numarası sırası ile listelendiği belgeye ise mizan denir.

Bahanenizde şu olsun.

"Kredi çekeceğim banka son 1 yılın mizan dökümünü istiyor. Benim mailime atabilirsin direkt bankacının mailine göndereceğim. Gerekli yerlerin dökümünü alıp dosyaya ekleyecekmiş" dersin.

Eğer derse ki maili ver ben göndereyim diye. Sizde o zaman "Banka müdürü ile görüştüm. Hangi müşteri temsilcisine atayacağını bilmiyorum, banka müdürü onayı ile kredi alacağım için hazırda bulunsun" dersin.

Sonra bu mizanı alınca tüm kayıtlar kodlar altında tutulmuştur bunu anlarsın zaten. Ortalama ne kadar gider faturası verdiğini tahmin edersin. Eğer ki düşündüğünden düşük gösterdi ise şikayet edersin.

Bu arada gider olarak demirbaş ya da araç vs gösterdi isen bilgin olsun amortisman olarak düşülür onlar yani belirli bir paydaları var. Sen şirket üzerine 2 milyonluk araç aldı isen bunu 5 yılda parça parça gider gösterebilir. Diğer olarak ofise masa sandalye ya da başka demirbaşlar aldı isen (bu bilgisayar yazıcı da olabilir.) Bunların Faydalı ömrü hesaplanır ve ona göre bölünerek düşülür. Mesela faydalı ömrü 10 yıl sayılan bir demirbaş gideri 10 a bölünür ve dönemlere göre 10 parçada düşülür.
akanze adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yaklaşık olarak 390 bin TL bu sene fatura kestim 300 bin fazla gider gösterdim tüm evraklari toplayıp şikayet edicem
BilgMuhendisi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Adama aşırı mantıklı bir soru sormuşsun nasıl anladınız fazla fazla geldiğini diye verdiği cevap fazla olmasa buraya gelmezdi olmuş. İşte biz böyle bir toplumda yaşıyoruz ondan sonra neden üçüncü sınıf dünya ülkesiyiz diye eleştiriyoruz ))))))