AI sistemlerin geleceğini göremeyen, sistemlerini buna entegre etmeyenler için bitmek üzere. Tabi bu durumun AI den bağımsız olan pek çok sebebi var ama dijital pazarlama ile ilgili olan kısmından bir örnek vereyim.

Senelerdir seo ve backlink kategorilerinde taban fiyat uygulamasına yönelik akıl yorulmasın gerektiğini savundum.

Çünkü hosting fiyatları artıyor
Editör fiyatları artıyor
O artıyor bu artıyor

Fakat hala 20-30 liralara backlink, 100-200 liralara paketler satılıyordu. Durum hala böyle.

Şimdi editörlerin iş hacminin %10 unu kurumsal ya da ürün sayfaları oluşturuyorsa (tek sefer yazılacağı ve firma imajı söz konusu oldugundan dolayı firma yüksek ücretler ödeyebilir), %90 ını blog ve haber gibi içerikler oluşturuyor, doğru mudur hocam?

Artık hiç bir webmaster haber ve blog içerikleri için, editör parasını karşılayabilecek durumda değil. Bugün düzgün bir içerik için 100 kelimesi 15 tlden başlıyor, 1000 kelimelik bir içerik 150 tl, ayda 30 yazı olsa4500 tl. hangi site verebilir bu parayı? Dolayısıyla herkes iyi kötü AI ye yöneldi.

En temel sebep AI içerik üreticilerin kolaylıgı, doğrudur. Fakat artık editör masrafları, sitelerin gelir modelleri karşısında çok yüksek kalmaya başladı. Burdaki tüm sektörler bir büründür. Somut örnek vereyim

Ben aynı websitesinden 50 tlye tanıtım sattıgım zamanlarda 100 kelime taban fiyatı 1 liraydı, şuan 10 lira oldu, ama ben 150 liraya satamıyorum. O zamanlar editöre yazdırabiliyordum, şimdi nasıl yazdırayım? Maliyet 10 kartı artmş, benim sitenin kalitesi artmasına rağmen 3 kat ancak artabilmiş fiyatı.

Reklam fiyatları
Site alım satım fiyatlaır
vb. sizin sektörün değerini belirleyen pek çok başka sektörler var, oralarda fiyatlar çok ölücü oldugu için artık içeriğe kimse 100 kelimesi 10 lira paralar veremez. Hele hele kalitelisini istesen, 30-35 tl fiyatlar geliyor. Kimin gücü yeter hocam?

Eskiden bu forumda 3-4 farklı editör ile çalışırdım, şuan kendi editörümü tuttum AI destekli içerik ürettiriyorum. Eski sistemde gitsem dediğim gibi, editöre verilecek para çok anlamsız hallere geldi. Kira 10 kat artarken, ürün fiyatlarının 3 kat artması gibi bir durum =)

Yanlış anlaşılmadan son not düşeyim. 10 lira, 30 lira, 50 lira helali hoş olsun, emektir, fazla demiyorum.

Fakat website sahipleri artık bu paraları verecek kadar para kazanamıyor. Bununla ilgili hep şikayet ettim, hala ediyorum, bir webmaster içeriğe, logoya, vb. artan taban fiyatlar dogrultusltunda para harcamak için, kendi gelir modellerinde de taban fiyatlar aynı oranda artmalı. Bazı sektörlerde taban fiyat olup bazıları akışına bırakılırsa dengesizlik olmaktadır.