Tembellik yapıldığını düşünüyorum fakat bu işleri genel olarak hızlandırıyor, ayrıca bu tarz araçlara hakim olmak kötü bir deneyim değil.
İlerleyen yıllarda daha gelişmiş araçlar çıkacak ve sektörler bu araçlara hakim çalışanlar arayacak düşüncesindeyim.
Geçtiğimiz günlerde
@hakantopuzoglu; hocam ile birlikte bir kaç proje üzerine istişare yaptık, yapay zeka ile birlikte gerçekten yeni bir çağ başladı diyebiliriz.
İnsanların hayatını kolaylaştırcak pek çok proje hayata geçirilecektir, fakat bu projeler doğrultusunda bazı kesimler işsiz kalabilir.
Yeni çağ noktasında kesinlikle katılıyorum. İnsanı insana muhtaç bırakan sistemlerle devam edemeyiz, etmememiz gerekiyor. Yineliyorum bu tembellik değildir, gelişim/değişim fırsatıdır.
Başta otonom sistemlerle taksicilikten tutun toplu taşımacılık, tarım ve hayvancılık alanları tamamen değişecek.
Devlet yapıları, belediyecilik, muhtarlık, resmi kurumlar, adalet ve sağlık hatta eğitim sistemi değişecek.
Şu an henüz dijitalde yapılan işler öncelikli olarak geçiş yapıyor çünkü zaten dijital olarak üretilen işler otonomlaştırılabiliyor. İçerik ve tasarım ve yazılım sektörü başı çekiyor. Bir sonraki evrede memurluk, muhasebecilik, öğretmenlik diye bir meslek dalı kalmayacak.
Günümüzde hala sayaçları birileri gelip okutup fiş kesip gidiyor. Birileri hala sıraya girip bu faturaları ödemekle uğraşıyor. Bu bana o kadar ilkel geliyor ki anlatamam.
Işıksız fabrikalarla, robotik sistemlerle inşaat sektörü gibi yerlerde çalışarak beden işçiliği yapanlar boşta kalacak, entegre olamayanlar sebebiyle bir dönem işsizlik artacak.
Çalışanı olmayan market, kasap, manav gibi parekende sektörü mağazaları artacak. Ve bunlar bile ilk evrede gerçekleşecek.
Hala nakit alışveriş yapıp kart kullanmayı bilmeyen insanlar var, yakında kart olayı da kalmayacak.
Bunlar belki 5 yıl belki 20 yıl sonra normalleşecek ama olacak diye düşünüyorum.