Markaya zarar verici bir şey olmasına gerek yok hocam, marka yararına bile olsa hatta farklı bir sektörde bile kullansanız, Google istediği zaman, wipo kararıyla kendi paneline alır domaini. Google kelimesi tamamiyle markayı temsil ediyor. Google, uluslararası tescilli bir markadır. Olay wipoya gittiğinde size soru bile sorulmaz, çünkü kelimenin, bu marka dışında bir anlamı yok. Bu tür domainlerin sizden alınamaması için savunmanızda domaini, marka dışında bir amaçla aldığınızı belirtebilmeniz ve kanıtlayabilmeniz gerekiyor. Yani başka bir anlamı olması gerekiyor. Bu olay Google gibi markalarda geçersiz.
Bir zamanlar bu konuları çok araştırırdım. Aklımda kalanlardan bazıları ziraat.net, hadise.com davaları. (Tekrar bulabilirsem, yanlışım varsa düzelteceğim.) Bu domainlerin sahipleri, savunmalarında markadan bağımsız olarak, o anlam için aldığını belirterek davayı kazanmışlarďı. Ama onun bile şartları var mesela markayı çağrıştıran sektörlerde kullanılamaz.
En iyi ihtimalle domain reg paranız boşa gider. Kötü ihtimali düşünmek bile istemezsiniz. Marka sahibi haklı olarak, markasını kendinden başkasının kullanmasını istemez.
Her ne kadar markayı iyi şekilde temsilde etseniz, yanlışlıkla bile olsa markaya zarar verecek bir şey yapma ihtimaliniz her zaman vardır. Bu yüzden markalar domainlerinin bir başkasında olmasındansa, boşta olmasını tercih ederler. Ve o domainleri kimsede almaz. Bu domaini sizden aldıktan sonra kullanırlar mı tekrar boşa mı düşürürler bilmem ama alırlar.
Domainin faturalı satılması da bir şey değiştirmez. Bu şekilde boşta olupta, kimsenin regleyemediği çok domain gördüm.
Alanlarda kendi adına faturalamaz bilginiz olsun. Sahte mail hesabıyla, sahte bir kişinin whois bilgileriyle, ödeme paypal, kripto, veya satın alınmış bir sanal kart ile yapılır.
Sene 1999'dan bugüne kadar olan domain uyuşmazlıkları ile ilgili Wipo davalarını inceleyebilirsiniz.
https://www.wipo.int/amc/en/domains/casesx/all.html