üstadım bunun eğitimi olmaz. yazdığın algoritma farklı girdiler yada parametreler kullandığında öyle bir öngöremediğin kombinasyona denk geliyor ki, patlıyor. ben bu olayı sıklıkla yazdığım foreks robotlarında görüyorum. çoğunlukla farklı programlama gillerini karma olarak da kullandığım için incelmesi zor oluyor. kaldı ki bu tip olayları "debug" yapmak çok zor.

ben şöyle bir yol izliyorum. tabiiki senin script hangi dille yazılmış bilemeyeceğim ama dotnet için örnek vereyim... nlog diye bir log yazma komponenti kullanıyorum. programın farklı yerlerine, patlaması olası yerlerden önce ve sonra log("111"), log ("222"), log("333") gibi text dosyaya bu mesajları yazan komutlar ekiyorum. hata yakalamak için try-catch blokları kullanıyor ve bu bloğa girmeden önce ve bloğun sonrasına yine log komutları yazıyorum... normalde çalışırken tüm bu log komutlarım text dosyaya yazıyor... herşey normal... sonra program patlıyor... herşey duruyor... log yazma işlemi de duruyor... en son log satırına bakıyorum, o log'u nerede yazdırdığımı buluyorum... işte o satırdan sonrasında patlıyor... çoğunlukla 111, 222, 333 yanında varsa değişkenleri de yazıyorum. sıfıra bölmeler falan olaibliyor diye...

aynı şeyi python için de kullanıyorum. orada da karmakarışık bir algoritma var. bir sürü if else falan. hele hele farklı fiyat ve hazim miktarlarına göre çok farklı rutinlerin çalıştığını düşünürsen hatayı veren uygun kombinasyondaki verileri yakalamak ne kadar zor tahmin edersin... burada da aynı mantığı kullanıyorum...

tabii visual studio kullanıyorsan daha kolayı var, programı debug modunda çalıştırıp patladığı yerde neler dönüyor görebilirsin ama o da her zaman, özellikle asenkron işlerle uğraşıyorsan olayı kasabiliyor, hatta zaman zaman daha da zorlaştırıyor...

benden bu kadar.... kolay gelsin....