Ekmekten örnek vermeniz biraz abes kaçmış zaten belli tarife üzerinden satıyorlar ben diyorum ki her malın bir tarifesi olsun mal ithal mı döviz mi arttı güncellensin onun haricinde zam yapamasın. Enflasyon belli kalemler üzerinden hesaplanır arabaya yüzde 10 zam gelince her malın fiyatı yüzde 10 artacak mı? Eğer kendiside arabaya endeksli şekilde fiyat artırırsa bu fırsatçılıktır maaşlı çalışan milyonlar fakirleşecek ama esnaf fakirleşmeyecek bu yanlış bir düşünce. Zaten bu düşüncenin sonucunda çoğu batacak fiyat artırsada git gide talep azalacak, olmayacak. Ben temel gıdadan bahsediyorum diğerleri beni ilgilendirmiyor alacağım bilgisayar telefon pahalı mı geldi ya almam yada gider yurtdışından getiririm ama gıda böyle bir şey değil etin kdvsi bile yok yüzde 1. Aynı zamanda konu sadece et değil her gıda ürününe tepkim var fakat kırmızı et aşırı bir şekilde arttı ne oldu bilmediğimiz bir virüs mü çıktı hayvanlar telef mi oldu fiyatlar bu noktaya geldi..
Hocam burada ekmek yerine pişik kremini baz al fark etmiyor , ülkedeki her bir ürüne birinin ihtiyacı var ve o ürüne ulaşmak zorlaştıkça , kendi sattığı ürüne zam yapacaktır konu bundan ibaret kısaca..
Çünkü ülkede enflasyon var.
%70 devletin açıkladığı enflasyonda sen %70 üstü büyümediğin sürece küçülüyorsun demektir..
Başka bir açıdan örneklendireyim.
Bilgisayar satan bir firma 1 yıl süre içinde
100 Bilgisayarı Adetini 3 TLden alıp 6 TLden sattıysa
300 TL parasını 600 TL yapmıştır.
Görünürde %100 kaar yaptı diye düşünüyorsun değil mi ?
Devletin enflasyonu %70 , real %100 desek.
Adam sonraki sene bu 600 TL ile yine 100 Bilgisayar alabiliyor olacak.
Bu adam %100 kar ile sattı ama yerinde saydı.
Asıl gider olan : Şirket,Kira,Sigorta,Çalışan,Vergi,Harcadığı emek zaman vs vs bunları hiç dahil etmedim bile. Daha nasıl anlatayım.
Fiyatları devlet belirlesin meselesi ise başka bir konu
x semte kira 10 bin diğer semtte 200 bin . Biri işçisine 20k veriyor diğeri 50k veriyor. Diğeri kaliteli malzeme kullanıyor biri kötü vs vs. Bunun gibi abartısız 1000 tane kriter var. Senin dediğin gibi devlet bunu belirleyemez daha tek 1 kriteri dahi doğru uygulayamıyorlar.
Kirada %25 sınırı koydular , güya kiracıları koruyacaklardı ne oldu ? Bir çok ev sahibi mağdur oldu. Eski oturan ve az zam yapılan kiracılar ile yeni kiracılar arası uçurum oluştu. Alt kat 20 kira ödüyor 1 üst katta 2k kiracı ödüyor. Tek 1 sektör olan kira meselesinde bile kriter belirleyemediler milleti karşı karşıya getirdiler.