Hocam daha yerel olarak Elazığ koşulları üzerinden ve bütçe üzerinden NASIL YAPAMAZSINIZ VE NEDEN YAPAMAZSINIZ konularına değineceğim. Elazığ'da 2 sene kadar yaşadım.
Elazığ'dasınız, altyapı itibari ile Elazığ'da fiber internet bağlantısını size sağlayacak bölge çok az. Ama verecekleri fiber işe yaramaz çünkü fiberden kastım 50-100 mbps değil minimum 10gbps olması lazım. Veri merkezlerinde genelde 100gpbs+ ve yedekli sistem oluyor. Yani adamlarda sadece turk telekom değil ek olarak turkcell ve vodafone hatlarıda yedek olarak falan duruyor. O boyutta bant genişliği Elazığ'da sadece üniversitenin kendi ağında var. Oda ulusal akademik ağ yani kullanmanıza izin verilmez. Bu iş sunucuyu koydum elektriği interneti bağladım bitti işi değil. Oda sıcaklığı nem altyapı güvenlik kamera fiziksel güvenlik ups yedekli hat falan derken 400.000 TL bir yatırımla bu işi yapmayı denemeniz durumunda sadece mağdurlar oluşur başta siz mağdur olursunuz. Bu bütçe yetmez. KVM'si kabini sunucusu switch firewall falan derken butik bir yer olur. O parayla maksimum 5x3 metre boyutlarında bir barındırma ortamı yaratırsınız. 3-4 kabin maksimum koyarsınız, içi muhtemelen boş olur. Onunda Elazığ koşullarında ne interneti düzgün olur ne elektriği...
Biraz bölük börçük yazmış olabilirim çokta kırmak istemiyorum. Silip silip yeniden yazdım. Yanlış anlaşılmak istemem.