Sorun, bu ürünlerin satışının legal-illegal tartışması mı yoksa legal olmasa da satılan malın arkasında durulmaması mı?
günün sonunda ikiside aynı kapıya çıkıyor. duble sorun oldugunu sizde görebildiniz sanırım.
isterseniz ben biraz daha detay indireyim mevzuyu, paytr tarzı ödeme kuruluşlarından aldıkları şirket pos larıyla kendi websitelerinde satış yapan ve fatura kesen mağaza sahipleri var. bunları tek tek söylemek dogru olmaz. girin websitelerine alışveriş yapın 1 tane fatura isteyin. örneğin win10 satın alın ve gelen faturayı inceleyin. faturada win10 etkinleştirme hizmeti yazacaktır ve %20kdv göreceksiniz. normalde faturaya satın kodun yazılması gerekli.
bu sektörün ilk ekmek yiyenleri ikinci el yazılım, kullanılmış yazılım adı altında yapılıyordu birkaç sene önce. fakat dijital ürünlerin ikinci el kapsamına girmediğini çok acı bi şekilde öğrendiler. üst üste ceza yediler ve sektörden çıktılar. çıkarken de forumda ilan ettiler işte aylık 100bin kazanan sektörü açıklıyorum tarzında konular açtılar, sektörü patlattılar. hatta bazıları yurt dışına taşınma kararı aldı. kaçanlardan bi taneside r10 forumunda sık sık aktif ticareti olan büyük paralarla oynayan bir kişi.
yani konuşulacak çok şey var bence, burda büyük bi illegal faaliyet dönüyor. benim burdaki amacım insanlar ne aldığını ve ne sattığını bilmesidir. bu tip ticari faaliyetler kayıtlı yada kayıtsız, satıcılara ve alıcılara çok büyük sorumluluk yüklüyor. zaten hali hazırda illegal yollardan edinilen dijital ürünler pazarlanıyor ve satılıyor. bundan gelir sağlanıyor. ürünlerin çoğu da kalitesiz. her an patlayabilir ve paranız hiç olabilir. öte yandan satıcılara firmalar tarafından telif davaları açılabilir. yüklü tazminat ödemeye maruz kalabilirler.
bu konunun yönetim tarafından araştırılması ve bir düzenleme getirilmesi taraftarıyım. şiddetle bunu öneriyorum.