println adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
bildiğiniz gibi forumda account lisans kategorisi altında birçok lisanslı programların keyleri yada üyelikleri çok ucuz fiyata satılıyor.
bunlardan öne çıkanlar:
bazı web servisleri için 1 aylık deneme üyelikleri,
kanva gibi platformlardan sahte edu ile öğretmen hesabı açıp, kanva pro diye öğrenci gibi sınıfa ekleme,
windows, office gibi 150 dolardan başlayan fiyatlar ile bayilere gelen esd lisanslar 50 tlye satılması,
office 365 in öğrencilere sağladığı imkanı su istimal edilmesi,
max 3-5 cihaz kullanım izni bulunan vpn ve antivirüs idass şeklinde ürünlerin 100lerce kişiye satılması. örneğin limit 5 iken 6. kişi login oldugunda herkesin sistemden düşmesi ve veri kaybı oluşması...
wordpress tema ve eklentilerin lisanssız dağıtıma izin verilen şekilde satılması. öğretin tema manifest dosyasında lisans key requied tarzı alanı bizim prof phpciler siliyor bypass edip satıyor. sonrada diyor ki güncelleme yapma.
envato elements otomasyon sistemleri,
adobe cc team davetleri vs vs vs..
bu liste genişler ama neyse... hedef haline gelmek istemiyorum.

şimdi arkadaşlar ben bunları neden yazdım herkes merak ediyordur umarım.
öncelikle kimsenin işini çekememezlik, kıskançlık baltalama gibi bi amacım yok. sadece bir serzenişte bulunmak istiyorum.
bu kategoriden birçok kez alışveriş yaptım. windows, office, kanva, vpn, antivirus, elementor, wordpress tema vs vs.

en son yaşadığım olaylar artık tepemi attırdı ve bu kategorinin düzenlenmesi için site yöneticilerine sesimi duyurmak istiyorum.

neredeyse her alışverişimde sıkıntı yaşadığım son 3 kategori alışverişim şu şekildeydi:

---2 yıllık vpn satın aldım. key gelecek sandım gelmedi. idass geldi. neredeyse her hafta vpn patlıyordu satıcıya yazıyordum patladı diye yeni idass veriyordu. 5 cihaz limiti vardı neredeyse her bağlandığımda beni uygulamadan atıyordu 6. kişi girdiği için. 3-5 ay kullandım kullanmadım saldım artık yazıp hesap istemiyorum. ben utanıyorum cunku istemeye.

---office pro aldım bi satıcıdan. bi link ve kod iletildi. linkteki setup dosyası orjinal office kurulumu yapan setup manager değil. teknisyenlerin kullandığı partner firmalara verilen daha az güvenlikli setup dosyası (offical microsoft sitesi ama o kadar öldürmeyelim crackli yazılım değil). herneyse şu numarayı arayacaksın telefon aktivasyon yapacaksın denildi. bende türkiyede değilim. satıcıdan aramasını istedim arayamam işim var falan dedi neyse dedim nerdeysem o ülkenin müşteri hizmetlerini aradım. adam dediki bu endonezya için üretilen kod. bu ülkede kullanılamaz. özür diledi kapattı. sonrasında internetten getcid kodları veren sistemler var ordan bi şekilde kodu aldık aktif ettik ama illegal yani belli. verilen kodda 12 saat içinde kullanılması lazım bu detay var bide. kullanmazsan kod iptal. bunu da hala çözemedim bilen varsa cevaplasın neden 12 saat?

---en son elementor pro satın almak için bi satıcı ile iletişime geçtim. tabi yine kod yok lisans yok. wp admin ver ben yüklerim dedi. neyse güvendik verdik. elementor pro oldu ama bu seferde sürekli düşüyor hesap. tekrar login ol diyorum her seferinde, safe mode açıp kapatıyorum kendine gelsin diye vs. bu elementor pro ya da ihtiyacım şu nedenle. 1 kez kullanıcam envatodan templete kit indirdim, tema ayarları layout renkler vs için elementor pro istiyor. yoksa öyle hergün gir edit yap düzenle vs işim yok. gel gör ki satıcının verdiği elementor pro kabul edilmiyor. templete kit yüklenmiyor. her şeyi denedik. arkadaşa yazdım dedim böyle böyle. girdi elementora pro aktif dedi bak butonlar var kullanabilirsin dedi kitler için garanti vermedim dedi bıraktı gitti.

şimdi sövsen bi dert konuşsan bi dert konuşmasan bi dert. şikayet konusu açsan hangi biri için açacaksın. paran iade edilse diğer taraftan satışa devam edilecek. başkaları söğüşlenmeye devam edecek.

bu kategori sanıyorum forumdaki en çok para dönen kategoriler arasında ilk 3e girer. bu kadar para dönen bi kategori neden denetlenmez acaba. ilan açıklamaları tam anlaşılır değil. adam office satıyor diyorumki bunda outlook var mı yoksa sadece excel, word mu açıyor. bilmiyorum diyor. satın almak istediğin ürünün özelliklerinı havaleden sonra özel mesaj ile görüyorsun ki adam sattığı şeyi de bilmiyor. insanlar ne alacaklarını parayı ödedikten sonra görüyor. çoğu kişide öyle tahmin ediyorum ki buna ses çıkarmıyor. parasının peşinde koşmuyor. giden 50 lira 100 lira diyor belki. ama bence burada bir sıkıntı var ve düzenlenmesi gerekiyor.

anlıyorum bu lisanslar pahalı ürünler ben dahil herkes bunları ucuz kullanmak ister ama böyle de olmamalı yani. 100 lira veriyoruz ama çöpe gidiyor para. cidden çöpe gidiyor.

yöneticilere olan sorum şu? bi düzenleme gelecek mi? ne zaman konuşulacak ve kurallar düzenlenecek?
Sorun, bu ürünlerin satışının legal-illegal tartışması mı yoksa legal olmasa da satılan malın arkasında durulmaması mı?