Selamlar,
Özellikle orta yaşlarda olan annelerimiz, teyzelerimiz hepsi bu "Ata Tohum" meselesine kapılıp gitmiş durumda. Durum öyle bir noktada ki, bayramda ziyaret ettiğim Anneannem dahi bu durumdan bahsetti. Yıllardır bu tohum meselesini duyuyoruz, yediğimiz içtiğimizden memnun değiliz ama bir rant dönüyor gibi hissediyorum. Özellikle E-Ticaret siteleri üzerinden "Ata Tohumu" denilerek satışı yapılan ürünlerin normal tohumlardan bir farkı olmadığı söyleniyor.
Bu meselenin şu anda en fazla bayrak taşıyanı Fatih Çolak Bey, diğerlerine nazaran ücretsiz olarak tohumları dağıttığını söylüyor. Bu tohumlardan alan veya yetiştiren kimse var mı?
Arkadaşın iyi niyetine inanmak istiyorum ancak sosyal medya ilginç bir yer, kimin ne çıktığı belli olmuyor.
Ekşi Sözlük'te bir başlık var, "ata tohum toplayan yazarlar veritabanı" diye. Düşündüm ki bu şekilde elinde tohum bulunan, R10 halkıyla paylaşmak isteyen varsa yine bu konuda buluşabiliriz.
Bu konuda bilgisi olan, anlatmak isteyen arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Herkese iyi forumlar dilerim.
Merhabalar hocam, evet " Ata Tohum" meselesi almış başını gitmiş durumda çünkü eskilerin o kullandıkları tohumlar neredeyse kalmadı... Şimdikiler hep kısır, çevremde görüştüğüm çiftçiler dahil ziraat odasından tohum almakta. Aldıkları tohumdan seneye tohumluk ayırmamaktalar. Bahsettiklerine göre ya verimi çok düşük kalıyor, yada kısır. Bu hale nasıl geldi durum bilmiyorum, ama doğal bir şey kalmadı. İnsan oğlunun aç gözlülüğü doğanın dengesini bozdu. Verimi fazla olsun aman çürük çarık çıkmasın. Bas ilacı bas ilacı...
100 sene önce dedelerimiz nasıl hastalıklarla mücadele ediyorlardı acaba diye merak ediyorum, acaba bu kadar hassas mıydı yine şimdi esen yelden hastalık kapıyor.