Boyle konulari gorunce sasiriyorum.
Arkadas TR'de cokmus, ekonomi iflas etmis siz daha durgunluk mu var diyorsunuz.
Turkiye'de 85 milyon kisi varsa bunun 4 milyonu zengin. Gerisi fakir.
Gelelim Part2ye.
Burasi bir webmaster platformu. Ekonomi iflas edip, enflasyon patlayinca, artik insanlar para kazanamaz oldu.
1 sene once Adsense'den 3000 tl kazanan bir site sahibi dolar 18 tl iken 167 dolar kazaniyordu simdi bu kisinin geliri 90 dolara dustu. Bu para 5 yil sonra belki 20 dolara dusecek. Yani istedigin kadar cabala gelirin dusuyor. Yil sonu Merkez bankasi dolar tahmini 40, bu demek oluyorki yil bitmeden dolar 45-50 civari bir fiyatla kapanacak bu da dahada fakirleseceginiz anlamina geliyor. Turk lirasi kazaniyorsunuz ama dolar arttikca fakirlesiyorsunuz. Bu bir ekonomik sistem ve hersey birbirine bagli. Hosting zamlari, tema zamlari, makale zamlari, vs vs... insanlar artik is kurmak istemiyor. Cunku kazandirmiyor.
Kisacasi 20 yildir bu iktidara oy verenler ulkeyi mahfettiler. E simdi bu aci receteyi toplum olarak cekecegiz. Bunlar daha cok iyi gunler. Cok daha kotu gunler Turkiyeyi bekliyor. Amerika'nin ekonomisi de kotuye gidiyor, 500 milyar dolar dis borc var bu yil odeyecekleri. Petrol fiyatlari 140 dolarlara cikacagi on goruluyor. Bu sartlarda dolara bagimli yasayan Turkiye bu dolar enflasyonuyla 10x daha kotu eklenecektir.
Orta yani uzun olmayan bir gelecekte Turkiye'de Amerika'daki gibi homeless yani evsizleri gorecegiz. Artik Oyle 100 metre kare daireleri satmayi birak 20-30 metre kare daireler satilmaya baslanacak. Amerika'daki gibi fakir insanlarin yasadigi karavan ev mahalleleri kurulacak. Bunlari bircok ekonomist soylemeye basladi. Barinma krizi ve fakirlesme cok ust noktalara cikacak.
Bu gunler daha iyi gunler. Kendini gelistiren is yapacak gerisi bitecek.
Eski gunler gecti arkadaslar su eklentiyi alayim forumda satayim kar edeyim makale yazayim para kazanayim hepsi bitti.
Site satislari bile durdu. %60 faiz veriyor bankalar adam neden gitsin 24 katina site alsin. Sonucta site dedigin sistemde bir anda site yaptigin bir hata ile cokebilir kazancin bitebilir, riskler iceriyor ayni zamanda siteyi ilerletmek icin katki sunman makale yazman yazdirman kisacasi para harcaman gerekiyor. Insanlar artik ugrasmak istemiyor. Faziler yakin zamanda cok daha artacak.
Tr'de bircok firma isflas esiginde. misal. Hosting firmalarini ornek alalim. Cok zor durumdalar. Yurt disinda ayni urunu 1/3 fiyatina alabiliyorken bunlar nasil ayakta dursun. Her gecen gun kan kaybediyorlar. Dusunsene makinalarini dolar ile guncellemeleri gerekitrken musteriden TL aliyorlar. Bunun icin zam yapmalari gerekiyor. Satislari her gecen gun dusuyor. Iflaslar yoldayken firmalar batma esigindeyken. kucuk is yapan ayakta kalabilir mi?
Sonuc itibariyle Alicilar asiri derecede azaldi ama buna karsin para kazanmak isteyen is yapanlar asiri derecede artti. Her is kolunda rekabet hat safhada. Cok daha kotu gunlere hazir ol Turkiye.