Müşteri velinimettir, bu söz çok sık kullanıldığı için artık klişeleşmiş durabilir lakin bu haklılık payını değiştirmiyor.

Müşteri vezir de eder rezil de.

Patiswiss markasının başına gelenler malum. Ufak bir hoşnutsuzluğu bildiren bir Linkledln gönderisinden mevzu nerelere geldi. Eğer borsada işlem gören bir şirket olsaydı muhtemelen hisse değerleri 7-8 taban gidecekti.

Bu yüzden iş hayatının her alanında bir müşteriye dahi özen gösterip mutlu etmek işin en önemli nüans noktası olmalı.

E-ticaret alışverişlerinde kimi zaman siparişlerimizin yanında gelen belki gülücüklü bir not, belki 2 paket granül kahve, belki 1 paket jelibon dahi müşterinin içini gıdıklar ve markaya karşı bir sempati yaratmasına sebep olur. Müşteri belki aldığı ana ürünü unutabilir ama "önemsenmiş" olduğu hissiyatını unutamaz ve markayla adeta bağ kurar.

Peki biz dijital emekçiler müşterimizi mutlu etmeyi nasıl başarabiliriz?

Lisans satan arkadaşlar sattıkları ürünün yanında taban fiyat sınırı bulunmayan, ufak maliyetli bir ürünü de müşterilerine hediye ederek onları mutlu edebilir.

Web site yapan arkadaşlar ana işe dahil olmayan küçük eklemelerle bir jest yapabilir.

Makale yazan arkadaşlar 500 kelimelik iş aldıysa onu 600'e çıkarıp "Hocam 100 kelimenin lafı olmaz, metnin kalitesi açısından burda bitmesi gerekiyordu." diyebilir.

Sosyal medya hesabı al satı yapan arkadaşlar içerik şablonlarıyla müşterilerinin hayatını kolaylaştırabilir.

Yahut domain satan arkadaşlar da sattıkları domainlerin yanına diğer uzantılarını da hediye edebilir.

Com uzantılı yüklü miktardaki domain satışlarımda .net uzantısı boştaysa muhakkak onu da alıp satış işleminin sonunda "Hocam naçizane sizi düşünüp bu uzantıyı da aldım, size vermek isterim. Bir bebek aldınız, üstüne bu kıyafeti de çok yakışır." şeklinde müşterime yaklaşırım. Bu şekilde satış yaptığım birçok müşterim hala beni "Emrecim domain var mı elinde?" diye beni yoklarlar örneğin.

İşte sanal alemde de memnun etmek bu tip küçük detaylarda gizlidir. Bugün 10 liraya ürün satıp memnun ettiğimiz bir müşterimizin, bize yıllar sonra 100.000 TL'lik bir bağlantı açmasının olası olduğunu her zaman kafamızda bulundurmalıyız.

En nihayetinde forumda oldukça eksikliğini fark ettiğim "Marketing" konusunda haftada bir "Marketing 101" başlığıyla bu tarz konular açıp siz forumdaşlara yardımcı olmak istiyorum. Marketingle alakalı her konumdan haberdar olmak için konuya "Etiket listesine dahil olmak istiyorum." yazabilirsiniz. Güzel geceler R10.