Selam olsun,

Bu konuda ne zamandır bir şeyler yazmak istiyordum kısmet bugüneymiş.

Dijital/Fiziki ticarette başarısız olma nedenleri aslında uzayda karanlık madde aramak gibi karmaşık bir durum değil. Temel birkaç nedenden ötürü birçok insan başarısızlıkla sonuçlanan girişimlerde bulunuyor. Ben sizlere bu temelleri hatırlatmak ve bundan sonraki denemelerinizde daha dikkatli olmanız için yazacağım.

Ticaretin türleri vardır öncelikle kendinize uygun ticaret türünü seçmeniz lazım.
Sermaye gerektiren, sermaye gerektirmeyen, uzun vadede kazanç sağlayacak, kısa vadeli kazanç sağlayacak ya da ödemeleri nakit değil satış sonrası alabileceğiniz tarzda birçok ticaret türü vardır. Genelde insanlar alır satarım para kazanırım diye düşündüğünden bu detayları düşünmüyor ve kendisini çeviremediğinden ötürü başarısızlıkla sonuçlanan girişimlerle şevki kırılıyor.

Planlama ve kendini döndürecek şekilde planlama yapmak bu işin kilit noktasıdır.

Mesela; 2.000 TL ile bir işe giriştiniz al-sat yapmayı planlıyorsunuz.
Alır satarım para gelir diye düşünmek yerine 2.000 TL ye ürün almayıp 1.000 TL ye ürün alıp geri kalan 1.000 TL yi satış oldukça ürünün yerine koymak için kullanmayı düşünmelisiniz. Kazancınız sizi memnun etmeyebilir ama kalıcı bir ticaret istiyorsanız adım adım ilerlemek çok daha doğru olacaktır. Genel eğilim 2.000 TL varsa bu paranın tamamı her şeyin hayalimizdeki gibi gideceğini düşünerek ürüne yatırılır ve birkaç ay para kazanılmadığında kendini döndürme şansınız kalmıyor ve biz biliyoruz ki ticaret güven işidir 2 aylık bir iş yaptığınızda değil 2 3 yıllık geçmişiniz olduğunda para kazanmaya başlarsınız. Elbette kısa dönemsel paralar kazanma hesapları bu örneğin dışındadır.

Diğer bir önemli ayrıntı ise arkadaşınız, güvendiğiniz kişilerin sizin para kazanmanıza odaklandığı fikrinden kurtulmanız gerekiyor ki bunun içinde 300 500 TL ye size yöntem satanlarda bulunuyor. Ticaret yapacaksanız temeli rasyonel bir yapıya oturtmanız lazım ek bütçenizle riskler alıp denemeler yapabilirsiniz ama temeli kendiniz dışında bir kişiye ya da bilgiye dayandırmamanız gerekir.

Tercihiniz uzun vadeli ve sürekli para kazanacak bir ticaret ise para kazanmaktan ziyade insan kazanmaya odaklanmanızı şiddetsiz bir biçimde tavsiye ederim zira para kazanmak ürün ya da hizmet işi değildir, bağlantı işidir. Bu bağlantıları kurmak o kadar basittir ki milyon lira harcasanız elde edemeyeceğiniz kanallar bu şekilde açılır.
Bu konu gerçekten çok önemlidir. Örneklemem gerekirse e-ticaret sitemden bir siparişte müşterim ürünü hediye paketi yapmamı istedi ve içine bir çiçek koymamı rica etti. Bunu gerçekleştirdim ilave olarak ayrı bir hediye koydum ve o ticaretten bir şey kazanmadım. Şuan o müşterim sayesinde 230 kişilik çalıştığı firmaya tüm özel günlerde toplu ürün satışım olmakta. Bunun gibi sayabileceğim birkaç değil onlarca örnek var. Hülasa benim böyle bir amacım yoktu sadece insan kazanmayı hedefleyen genel bir düşüncem vardır ki sonucu bu olmasa da çok önemli değildi. İnsan kazandıkça para kazanırsınız, para kazanmaya odaklanmayın daha doğrusu sadece para kazanmaya odaklanmayın.

Şimdi bu örneğe takılıp bana şunu yaptılar diye düşünmeyin fiziki mağazamızda da aynı şekilde sadece samimi bir sohbetin açtığı kapılar bundan çok daha değerli kapılardır.

Ticarette başarılı olmak için öncelikle kendinizi iyi analiz edin ve yapabileceğiniz değil iyi şekilde yapacağınız işlere odaklanın.
Elbette herkesin tecrübesi, yaşanmışlıkları ya da hikayesi farklıdır ben benimkileri yazdım.
Faydalı olursa ne ala.