Girişimcilik şahsım adına artık tamamen şans haline gelmiştir. Öncesinde bir çok denemem oldu ama çoğunda piyasaya ve rekabete iyi odaklanmadığımı fark ettim. Sonrasında her şeyi daha detaylı araştırarak ilerlemeyi tercih ettim ve sonuç öncekiler gibi başarısız oldu. Belki Edison gibi 3 bin kerede denk getireceğim başarı olacak bilemiyorum ama motivasyon ve hırs çok önemli.

Ne denedin? Derseniz maddi durumumun yettiğince webmaster alanları diyebilirim genel olarak. Hiç bir şey bilmezken çok şey öğrenip daha fazla denemeler yaptım. Webmaster alanında artık işlerin çok daha zorlaştığını ve daha fazla teknik bilgiye ihtiyaç duyulduğunu fark ettim. Eskiden Google'da bu kadar sıkmıyormuş ve en azından adsense üzerinden pasif gelir oluşturuluyormuş. Webmaster alanından sonra proxy ile ilgili bir takım araştırmalarım oldu ve onun da bilgi kaynağı çok az. Ama o sektörde iş olduğuna eminim sadece gerekli imkanları sağlamak yeter. Bunda halen deneme hakkım olduğunu düşünüyorum 😊

Bir de tüm bunların yanında iş yaparken mecburen dışa bağımlısınız bir şekilde. Ya backlink alırken ya da reklam-tanıtım yaptırırken. Bu aşamada dolandırılmalar kaçınılmaz oluyor. O yüzden hangi sektör olursa olsun tecrübe her zaman değerli. Ben bu işi yapayım şu kadar para veririm yürürüm demek çok mantıklı bir yol olmuyor.

Daha önceki başarısızlıkları bırakıp ticarete yönelmek için araştırma yaptım ama orda da kurtlar sofrası varmış. Çin'den de mal getirsen, demonte üründe kişiselleştirsen sektörde senin karsız satmana rağmen, seneden daha ucuza satanlar var. Büyük balıklar burda da izin vermiyor size.

Girişimciliğin çıkar yolu motivasyon ve hırs haricinde kesinlikle paradır. Microsoft, Facebook gibi baba paralarıyla kurulan şirketler örnek gösterilse de destek ve iyi bütçe olmadan hiç bir iş olamaz. Bunlar yoksa zamanınızı vermeniz şart. 5-10 sene tek bir alanda uzmanlaşıp marka bilinirliği yaratırsanız belki bir gün önünüz açılır. Belki diyorum çünkü dünya değişiyor. Dünyaya ayak uydurma onun da sonu illaki maddiyata dayanıyor. Örnek vermek gerekirse web site haberciliği ; web site haberleri için öncesinde editörler, yazarlar çalıştıracaktın ki indexlerden ön plana çık. Şimdi yapay zeka sayesinde sizin senelerce büyüttüğünüz marka aylık 50-100 dolar yapay zeka kredisiyle geriye gidebiliyor. Sürdürülebilir bir nakit akışınız ve şansınız yoksa bunlarla rekabet edemezsiniz.

Bunların haricinde bilgi girişimciliği furyası da var. Bilgi girişimciliği esasında tecrübe ettiğin ve başardığın bir yolu göstermektir. Yani sağda soldaki gibi bunu böyle yaparsanız şöyle olur diyenler o işin olmayacağını zaten biliyordur. Zira para değerlidir. Kimse ekmeğini bölüşmez.

Üşenmeyip de okuyup değerlendirecek arkadaşlara teşekkürler 😊