Merhaba arkadaşlar, uzun zamandır hem mesleğimden (
ML Engineer olarak Staj yapıyorum) dolayı ilgilendiğim hem de hobi amaçlı kendi bilgisayarımda kurduğum sistemi R10'da da tanıtmak istiyorum.
Biliyorsunuz
Yapay Zeka topluluklarını (ABD'de olanları) takip ediyorsanız, OpenSource yani açık kaynak olması için modellerin büyük bir baskı var firmaların üzerinde. Ve Son zamanlarda Tıpkı GPT(OpenAI) gibi yayınladığı müthiş açık kaynak büyük dil modelleri yayınlanmaya başladı.
Bugün bahsedeceğim ve size fırsat olarak sunacağım 2 model var.
Meta Llama 3 Modellerini yayınladı, 8 Milyar ve 70 Milyar Parametreli bu modeller, Benchmarklar'da bugün halıhazırda para vererek kullandığımız çoğu modeli çoğu görevde geçmiş bulunuyor, (özellikle 70B olan model.)
Burada göreceğiniz üzere modellerin skorlamaları var. Meta yani eski adıyla Facebook bu modellerin yaklaşık
15 Trilyon Tokenla eğitildiğini söylüyor. (15.000.000.000.000)
Bu modelleri güçlü bir bilgisayarınız varsa
(En az GTX 1660 Super + 16 GB DDR4 Ram ve R5 5600 işlemci önerilir) bilgisayarınıza kurup çalıştırabiliyorsunuz.
Normalde önyargılı yaklaştığım bu süreçte, modelleri kurduktan sonra hayran kaldım. Ben 8B olan modeli kurdum bilgisayarımın desteklediği max model o çünkü, ve bir UI kurulumu da yaparak Localhost'ta yani kendi bilgisayarınızda hiçbir yere bağımlı olmadan en az GPT3.5 kadar iyi performans gösteren(Özellikle İngilizce, Türkçe performansları biraz zayıf) (Kodlama, Yaratıcı hikaye yazımı, Roleplay, sohbet) aklınıza gelebilecek her şeyi yapabilen bir Yapay Zeka arkadaşınız oluyor.
Kurulum aşaması biraz meşakatli, ben ücretiyle bu kurulumu yaptığımı söylemek istiyorum. UI yani arayüz olmadan 250 TL'ye bilgisayarınız eğer destekliyorsa bu kurulumu yapıp sizlere teslim ediyorum, kendi GPT'nizi kendi bilgisayarınızda kullanmaya başlıyorsunuz. Eğer ChatGPT gibi bir site arayüzünde kullanmak istiyorsanız da 500 TL'ye kurulumu tamamlayıp teslim ediyorum.
Bir Benchmark skoru daha paylaşacağım diğer modellerle karşılaştırma olarak.
Bu da kurulum sonrası Arayüz'ün görüntüsü. ChatGPT'ye benzer, modellerin serverlar üzerinde kurulumu veya projelerde kullanımı hakkında detaylı konuşabiliriz, Mesaj yolu her zaman açık, saygılarımla iyi akşamlar.