Neye göre boykot yapıyorsunuz? Yani arkadaşlar o kadar ahmakça işler yapılıyor ki bu ülkede. Ses çıkarılması gereken esnaf mı iktidar mı?
İşletmelerin kiralarından, eleman masraflarından, elektrik-su-ısıtma masraflarından, vergilerinden haberiniz var mı?
Geçen Ekşi'de de tartışma konusuydu. 100 liraya kahve satıyor diyor. Kardeşim sen sadece hammadde üzerinden bakıyorsun olaya. Oysa tüm giderleri eklediğinde rakam belki de kar marjıyla çok çok düşük.
Bak çok basit bir matematik yapacağım Beşiktaş'ın çok merkezinde bir pubın kirası 200.000 TL
50'lik fıçı birayı 130 TL'ye satıyor. Tekelde 60 TL olan bir bira, gözde bir mekanda 130 TL ucuz bence.
Birayı fıçı olarak aldığı için 50'lik bazında fiyatını 45 TL sayalım. Ben net fiyatı biliyorum ama 45 TL diyeyim. Ay içerisinde 2550 tane fıçı bira satması lazım ki kirasının parası çıksın. Günlük 85 adet bira demek bu da.
Kiranın stopajı, elektriği, vergisi, suyu, temizlik malzemesi, eleman masrafları, yenilenen bardak, masa, cart curt masrafları, ısıtma ya da soğutma gideri gibi daha çok masraf lazım. Yani bu adamın kara geçebilmesi için belki de günde 300 fıçı bira satması lazım.
Söylediklerime karşı çıkacak olanlar olabilir ama gerçekler bunlar. Her gün mekanlar full çekmiyor. Burada suçluyu yanlış yerde arıyor insanlar.
Enflasyonu en çok yükselten şeylerden biri işyeri kiralarındaki fahiş artışlar. Evlere getirilen sınır getirilmedi, denetlenmedi. Esnaf haliyle bunu ürününe yansıtacak bu çok doğal.
Ekstra edit: İşletmelerin enerji maliyetleri evlere göre de gelmez beyler. Mesela kış boyunca 40'da yaktığım kombi her ay bana 1800 TL olarak geri geldi. Kış bitti şimdi klimayı açacağım her ay 2000 TL elektrik masrafı girecek. Mekanın büyüklüğü, harcanan enerji falan düşündüğünüz gibi değil.