Esnaf neden boykot ediliyor?
Fırsatçı onlar mı? Yakıtı, dövizi, işçiliği, vergileri kısaca giderleri onlar mı arttırıyor?
Neymiş çayın maliyeti 5 lira, dönerin maliyeti 20 lira, ekmeğin maliyeti 4 liraymış. Yok efendim bu evde yapılırsa maliyeti bu.
Esnaf yapınca
15000 kira
20000 maaş
7500 sigorta
6000 bağkur
1000 en az vergi
1000 elektrik
500 su
1000 en az doğalgaz
2500 muhasebe
Ne etti? 55000 kuru aylık net gider.
Çayı 40 liraya içince 1571 çay satacak ki sadece ana gideri kurtarsın.
Ekmeği 15 liraya satsın ki 5000 ekmekle gideri çıksın
Döneri 50ye satacak ki 1833 döner sonra maliyeti çıksın.
Bu gidere yemek yok ya da arıza giderleri dahil değil.

Bütün piyasa şişkinliği esnaf yüzünden mi? Esnafın hepsi karşı görüşlü mü? O partili tarımcı, üretici, toptancı, perakendeci, esnaf yok mu? Neden voltranı oluşturup piyasayı öldürmüyor? Neden döner 20 lira kurtarır, çay 5 liraya satılır yapmıyor? Neden suçlu esnaf veya market olarak gözüküyor.

Giderleri biz arttırmıyoruz.
Geçen sene 300e aldığım malı 400e satınca 100 lira ile ailece yemek yerken bugün sırf son tüketici benden alsın diye aynı malı 700e alıp 750ye vermek zorunda kalıyorum. 50 lira mı? İşten eve giderken araba yakıyor.
Biz fırsatçı isek Neden Tüv o kadar zam yapıyor? Vergi Neden x2 zam yiyor? Bağkur neden %60 zam yapıyor? Esnaf satış rakamı yükseldikçe cebine koyacağı karı inanın daha da azaltıyor. Şu an bir çoğu günü kurtaralım derdinde. Bu kadar berbat bir anda neden boykot edilen fırsatçı hain ilan edilen esnaf oluyor?

Konusu açılmışken esnaf kart çekmek istemiyor ya.. Hiç birinin amacının vergi kaçırmak olduğunu sanmıyorum. Tek dert bankaların doyumsuz faiz iştahı. 900 liraya maliyeti olan şeyi 1000 liraya satınca %4 ile çektiğim kartan 40 lira bankaya verirken 60 lira para kazanıyorum. Resmen şahıs şirketimin gizli ortağı var ben göremiyorum!

Diyecek daha çooooook şey var ama kimi boşa gider kimi başımı yakar..