asedizayn adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba, öncelikle bu alanlarda kendimi geliştirmek daha doğrusu öğrenmek istiyorum. Ama ne zaman yeltensem bir şeyler izlesem kafamda oturmayan bazı şeyler var. UI tasarım ile UX tasarımın arasındaki farkı tam olarak kavrayamıyorum. Onlarca video izledim ama mantığını kafamda oturtamadım.

Şimdi geleyim sorularıma:
1-) UI ile UX tasarım arasındaki farkı kısaca UI logo şurada duracak, kategoriler şurada olacak; UX ise yazıların üstüne geldiğimizde animasyon oluşacak, sayfa hızlı kayacak gibi şeyler mi?
2-) Bi web sitesi veya uygulama tasarladığımızda bunu koda dökmeden satabilmemiz mümkün mü? Eğer mümkünse yazılımcı arkadaş bunu nasıl anlıyor? Kendi kafasına göre mi animasyonlar ekliyor?
3-) Web tasarım ve/ya uygulama tasarımı için öğrenmemi tavsiye ettiğiniz diller hangileri? html, css ve javascript olarak düşünüyorum. Bir de bunlar için önerebileceğiniz videolar var mı?
4-) Eğer UI-UX tasarım yapan bi arkadaş da yorum yaparsa bana örnek bir çalışma dosyası atabilir mi? Yani demek istediğim sadece tasarımı yaptıktan sonra kodlayacak arkadaşa ne şekilde teslim etmemiz gerekiyor?
1-) Hayır. UI ne yaptığınız UX neden yaptığınızla ilgilidir. Bir butona yeşil renk verip güzel durduğunu düşünebilirsiniz ancak bunu A/B testleri, kullanıcı alışkanlıkları gibi birçok filtreden geçirerek turuncu yaptığınızda satış artışlarına yol açtığını gözlemleyebilirsiniz. UX bir adım değil süreçtir.

2-) Normal şartlarda prototype yaparak teslim etmeniz gerekir. Yapamıyorsanız en azından hover olunca, focus olunca, tıklanınca vb. aksiyon durumlarında nasıl görüneceğini de ayrıca çizerek iletmenizde fayda var.

3-) Birçok kaynak bulabilirsiniz. Bahsettiğiniz dillerin temeli için w3schools.com idealdir.

4-) Hangi programı kullanıyorsunuz?