Hocam Ocak ayında Rus hackerlar 2 şirketimizin servetlerini hackleri açık internet portundan girip c/d ne varsa hepsini kripto şifre ile sifrelediler. İlk şirkette pazarlık yapmadık bastım formatı 14 gün öncesinin yedeği vardı arkadaşlarla onu kurup 3-4 günde verileri girip düzene soktum.
2 ci şirkette 3 aylık veri kayıptı bunlar içinde milyon dolarlık cari hesaplar var çek kayıtları vs. Mail üzerinden pazarlığa oturup kurtabilcegim tek yedek dosyası üzerinden pazarlık yaptım 1500 dolara anlaşıp onu kurtardım gerisini yine sildiler ondada 1 haftalık veri kaybı oldu onuda 15 günde toparladık.
Ondan sonra internet portunu özelikle 3399 ve 91 portunu kapattım. Sonra Google drive aldım sonra oda yetmedi Norton aldım onu da tüm PC kere kurup 175 GB drive hakkı ile önemli yedek klasörü nu yedeklemeyi başladım oda yetmedi haftalık düzenli iki ayrı PC ye ve harici hardiske yedek alma talimatı verdim. Başka türlü isin içinden çıkamazsınız.
Pazarlık yapın gereksiz gözüyle bakicaginiz ama sizin için önemli yedeğe odaklanın eğer o yedeği verirse tüm yedeği alicaginizi ifade edin bu şekilde büyük paralar kaptırma dan durumdan siyrilabilirsiniz. Yoksa geçmiş olsun.
Eğer yardımı olucak sa tecrubem konusunda arayabilirsiniz beni