Kardeşim, ben reklamcıyım. 5-6 senedir sektördeyim. Sektörel bilgim hiç yoktu, kendi dükkanım vardı, kapattım (battı). Bardak, çanak, oyuncak satardım. 17 ay bir mobilyacıda çalıştım. Tabii o mesleği de bilmiyorum, çocuk sahibi adamım çıraklık yaptım, getir götür yapıyorum, inşaatdayız. Usta veriyor, bir lira, şuradan bisküvit al da yiyelim, Emre diyor.
Her neyse, ben sadece Photoshop'u %2 derecede biliyorum, Corel'i kaç kere kurdum hiç anlamıyorum, geri sildim. Bir gün biri "kartvizit yaptıracam" dedi, ben yaparım dedim, kurdum Coreli, izledim, yaptım. Sonra başladım sektöre, ilk bir tabela çizdim, ama halimi görmen lazım, müşteri yanımda soru soracak diye, ardımdan ter akıyor.
Velhasıl, baya bir çaba gösterdim, arkadaşımın ofisini kullandım, mekanım oldu. İlk tabelayı yaptım ve baskıcıya sordum, tabela yapan tanıdık var mı, bize uygun yapacak var dedi. Gittim, tanıştım, SİVASLI hemşerim çıktı. Tabela işini bitirdim, abi dedim, yardım lazım olduğunda çağır, ve ben onun yanında da bir yıl takıldım, çok şey öğrendim. Müşteriyle nasıl konuşulur, ölçü alırken nelere dikkat etmeliyim, sektördeki malzemeler neler gibi, gibi. Şu an var bir çevrem, kurumsal firmalara da iş yaptım ve yapıyorum. Örneğin, PHILIPS, FLORMAR, BURGER KING, MR.BAY, NO DARDENEL, POPEYES, AKBANK, DENİZ BANK, GRATIS...
Arkadaşımın ofisi Mersin'de güzel bir yerdeydi. Ben sadece konum bildirimi yaptım ofiste ve cepteki kredi kartından yemeye başladım. 5-6 ay sıfır siftah. Arkadaşın arabayla sabah gittim, akşam geldim. Telefonum Whatsapp'a girmiyordu, çok eskiydi. Müşteri konumdan bulunca telefonda sıkıntı var, mail atın diyordum.
Özet geçeyim mi? Sen kazanmak iste, mücadele et. Her şey senin elinde. İster CorelDraw'ı öğrenip kendi işini yaparsın, istersen bir yerde çalışırsın. Ama bir yerde çalışman için de iş tecrüben şart. Kartvizit ölçüsü nedir, kartı tasarlarken taşma payı, karta lak verme, el ilanı için vinil yani afiş tasarımında nelere dikkat edeceğin. Bir de en önemlisi, Emre kardeşim vardı, takıldığım yerde ona sorayım dersin, olur biter.