junior / Mid
hocam herşeyden önce çalıştığın şirketin vizyonu ve yaptığın işlerin yoğunluğu süresi projelerin kapsamı tüm etkenlere göre maaş değişkenlik gösterebilir çalışma saatlerin haftasonu tatilleri vb tüm herşeyi düşünerek maaş sonra değerlendirilmeli. Pozisyon ve mesleğe gelecek olursak gerçekten amatörce işler yaptığını düşünüyorsan ama sonuç olarak geç'te olsa istenileni ortaya çıkarabiliyorsan en az 1.5 asgari ücret alman gerekir başlangıç için. Fakat iş yapabildiğine ve işverenini memnun edecek düzey de işler yapabiliyorsan yani stajyer gibi değil iyi-kötü iş bitiren pozisyonda olman lazım işe yaraman lazım. Bu tabi iş şartların iyi olduğunu düşünerek alman gereken bir maaş tutup haftanın neredeyse hergünü çalışıp 10 saatten fazla günlük mesai yapıyorsan yine kurtarmaz o zaman 2 asgari ücrete doğru gider.

Mid / Senior
Fakat sektörde pişmişsindir yapılan işler gelişmiş kaliteli performanslı ve stabil ve düzgün kurulan mimariler projelerdir o zaman da yine şirketin şartlarına göre 2.5 asgari ücret ya da yine şirketin vizyonuna ve şartlarına bağlı daha da yükselebilir. Bu verdiğim fiyatlara yakın fiyatlar bile alamıyorsan yanlış şirkettesin demektir. Benzin istasyonları garsonluk komilik'de daha çok kazanırsın hiç olmazsa beynin yorulmaz.

Not: Ben yılbaşın da tam zamanlı işimden ayrıldım zam da maaşı yetersiz buldum. Şuan işsizim teklif edilen maaşın 2 katından daha fazla kazanıyorum ve kendime istediğim kadar çalışıyorum kafam rahat burdan tespiti yapabilirsiniz.

(Bu demek değilki işlerinizden istifa edin daha çok kazanırsınız kendi işlerinizden sizi tatmin edecek paralar kazanmaya başladığınız da bu riski alın. Son olarak Linkedin kasın ne aç ne açıkta kalırsınız.)