oquzhane adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
tütünün süper yüksek ısıya maruz bırakılan oda var ancak bu çikolatadan sonra ve kesimden sonra, aroma basılan yer tutunun işlendiği son nokta aroma puskurtuldukten sonra tutun daha bir işleme maruz kalmıyor siloya gidip sigaraya doluma hazır halde bekliyor.dediğiniz gibi yuksek ısıya maruz bırakıldığı odada daha doğrusu sıcak hava diyelim, ısıyla tepkimeye girip zararlı maddeler ortaya cıkabilir cunku bu odaya gitmeden once saf su puskurtuluyor tutune pek bilgim yok benim bildiğim kadarıyla bu kısımda tütüne su puskurtulup nemliyken yuksek isiya maruz bırakıp mısır patlağı gibi patlatmak hacimvs ayari diye dusunuyorum ancak bu odalarda veyahut fabrikanın hiçbiryerinde zehirli madde uyarısi veya gaz maskesi uyarısı yok.şahsen bu yuksek sıcak hava odalarına 2 günde bir giriyorum bende, zehirli bir madde olsa veya açığa çıksa maskesiz girmemize izin vermezlerdi sanırım.ancak bu ısı odasıyla alakalı %100 hakim değilim dediğinizde doğru olabilir tabi

@erkanox; @Golsime; siz ne diyorsunuz bu sıcak hava işine
aslında bahsettiğim tütüne yüksek ısı uygulanarak zehirli gazların açığa çıkması değil. Sigarayı en zararlı kılan şey, çakmakla yaktığınızda ortaya çıkan yanık dumanı akciğerlere çekiyor olmak. Bahsedilen 4000 zehir bu şekilde dumanın analiz edilmesiyle bulunuyor. Örneğin elektronik sigara likitinde 4 bileşen vardır, ki bunların hepsi sigarada da kullanılır (bununla ilgili bilimsel çalışma da var). Elektronik sigara likitleri de çoğu zaman masum değildir. Normal şartlarda gliserin, propilen glikol, aroma ve nikotinden oluşur. Ama doğal aroma kullanılması veya kuru-puf durumunda (coilin yanması) elektronik sigara sigaradan 250 kat daha fazla zehirli gaz oluşumuna yol açabilir. Öte yandan, doğru malzemelerle likit yapılırsa sigaradan %90 daha az zararlı olduğunu veya sigaradan kıyaslanamayacak kadar az zararlı olduğunu gösteren ölçümler de var. Bu nedenle, Türkiye gibi tekel gelirine muhtaç ülkeler, elektronik sigarayı sadece nikotinin zararlarına indirgeyerek kötülemeye çalışır. İngiltere teşvik eder, amerika ve avrupada serbesttir ama tütün vergisinin yüksek olduğu ülkelerde elektronik sigara yasaktır. Bu ayrı bir konu.

Elektronik sigara likitlerindeki aromalarla ilgili çalışmalar, çikolata kahve gibi aromaların örneğin asetoin, diasetil gibi kanser yapıcı maddelerin açığa çıkmasını yok açtığını söyler. Bunun gibi aromaların zararlarına karşı çok fazla çalışma var. Solumaya uygun aroma olabilmesi için suda çözünen yapay aroma verici olması gerekir. Sigaralarda tehlikeyi oluşturan tütünün işlenmesi ya da sıcağa maruz bırakılması değil. doğal bir aroma vericinin (sizin örneğinizde çikolata) bitmiş ürüne sıkılması. İşte bu çikolata yakılan sigarada zehir yaratıyor. Sigaradaki diğer büyük sıkıntı, sigara kağıtları. Kağıtlar burada üretilmiyor. Eleştirilen ve kanser yapıcı olduğu söylenen pek çok zararlı bileşen bu kağıtta bulunuyor. Çakmakla yaktığınızda bir tek tütünü solumuyorsunuz, kağıdı ve filtreyi hatta bunların yapıştırıcılarını da soluyorsunuz. Emin olmamakla beraber arsenik tarzı üst düzey zehirler sigara kağıdının yanmasıyla ortaya çıkıyor, ama dediğim gibi sigarayı araştırmadım, çalışmaları okumadım. Elektronik sigara araştırmalarını ise yakından takip ediyorum. Bilgilerim de bunlara dayanıyor.

Ekleme: yorumda bahsettiğiniz püskürtülen şey saf su değildir, muhtemelen nemini koruması için gliserin veya propilen glikol tarzı suya benzeyen bir maddedir. Bunların sigara üretiminde kullanıldığından eminim çünkü ama hangi aşamada tütüne eklendiğini bilmiyorum