üstad.... söze yatırım tavsiyesi değildir diye başlamak adetten ve spk denen saçma kurumun isteğindendir...
gümüş alınır. altın alınır. kenada konulur. bunlar birkaç hafta yada yalık değil bir seneden daha uzun süreli yatırım araçları. takip ettiğine göre bilirsin, gümüş geçen gün saplam bir çıkış yaptı. ben yüksek düşük demeden aldım. bunlar hele hele bizim gibi coğrafyalar için önemli şeyler...
ikisinden de fiziksel olarak alınır. daha pahalıya geliyor ama dediğim gibi bunlar uzun süreli işler... eğer bir iki ay sonra kart ödemem var, kiram var, para lazım, o zamana kadar güçüşte altında dursun diyorsan bu yatırım o iş için değil. fonlara yöneleceksin.
gümüş tarihi boyunca altının gerisinde gecikmeli hareketler yaptı. ama altın çıkınca geriden gelse bile gümüş de çıktı. aynı şeyi diğer değerli madenler için diyemeyeceğim tabii ama olayı anladın. altın merkez bankaları tarafından toplanıyor. çin özellikle güneş panelleri ve elektronik üretimi için uzun süredir stokluyor. aldıkça alıyorlar. altın yatırım aracı ve değerli maden. en fazla takı falan yapılıyor. sanayii kullanımı toplam miktarına göre çok düşük. ama gümüşün fiziksel kullanımı çok fazla.
gümlş uzun süredir düşük fiyatında kaldı.ons altının çıkmasına karşın bir hareket yapmadı... henüz... ama dediğim gibi tarihi boyunca bu hareketi hep yapmıştır.
ayrıca altın ve gümüş seni dolar bazında da korur. bu nokta burası gibi memleketler için geçerli. ne olacağı belli olmayan yerler. hem bir emtia almış oluyorsun hem de döviz...
bu çerçevede, bu genel bilgiler ışığında gümüş yatırımı kafana yatıryorsa yapabilirsin tabiiii.. her zaman, fiyatı ne olursa olsun yaparsın... aldığın yere dikkat et tabii... ben sadece ambalaşlı bildik markaların ürünlerini alırım. asla ıbıdık gıbıdık markaları en harika ambalajı olsa bile almam.
fiziksel olarak almak istemiyorsan sanırım QBN'nin gümüş yatırım fonu var. onu alabilrsin. aynen altında altın.s1 sertifikası olduğu gibi. ama gümüş fonu bir "fon", sertifika değil, unutma...
yatırım fonu iyidir. birileri senin için idare eder.
bende külçe olarak almak istiyorum lakin arasında fark çok fazla oluyor paparadan 30gr aldım biraz önce deneme amaçlı yani külçe olarak alsam 1000 TL buluyor neredeyse arada çok uçuk fiyat var o biraz kafamı karıştırıyor