lorxy adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam bu dediklerinizde haklısınız, ben orda eve göre bir talep belirledim, enflasyon ve dövizi baz almadan.

Şu şekilde yorumlarsanız daha açıklayıcı olur, eğer o bölgede 500 kişi varsa ve 100 ev varsa, sen fiyatı talep bol diye 10x yapıp 10 milyon yaparsan konuda bahsettiğim tiplemelerden olursun.

Ben genel piyasa dengesinden bahsettim evi ise örnek bir ürün olarak baz aldım, ama sizin gibi realist düşünecek olursam;

Eğer o bölgede 100 ev 500 kişi varsa, evin bölgesini, malzeme kalitesini, büyüklüğünü baz alarak her halükarda 1 m ediyorsa,

Bölgedeki 500 kişinin de tek barınabileceği yer orası ise, fiyatı 10 milyona çekip insanları mecburi bırakmak işte tam da dediğin gibi ahlak yoksunluğu oluyor, halk arasında ahlak/şeref yoksunu oluyor.

Serbest piyasa ile karıştırılmaması gerek bu durumun.

Dediğiniz gibi insanları @ptallığı üzerinden 10x fiyat çekip mülkünü satan kişi aklını kullanarak para kazanmış olmuyor, kul hakkı yemiş oluyor maalesef..

Ki bunun örneğini çokça gördük, depremden sonra ev kirasını sadece 24 saatte 3-4 x yapanları görüp insanları mecbur bırakanlara milletçe sövmedik mi?

24 saatte %300 enflasyon artışı olmayacağına göre bu arkadaşlar serbest piyasa uyumu yapmadı, kazançlarını iki katına çıkararak insanları mecbur ve müşkül duruma düşürerek servetlerine servet kattı.

Siz bu durumda, bunu yapan şahısları @ptal değil malını değerlendiriyor düşüncesiyle mi yaklaşıyorsunuz, yoksa ahlak yoksunu düşüncesiyle mi?

Eminim mi 2. seçeneği seçersiniz, topluluk 1. seçeneği seçerse insanlık, insaflık kalmamış, piyasa serbest piyasa olmaktan çıkmış herkes birilerine bir şeyleri 3-5 x üzerinden giydirip vicdansızca bir haram para hırsı içerisinde demektir, haksız mıyım?

Ki helal, haram dengesini de sadece dinle bağdaştırmak doğru olmaz, bağdaştırılırsa inançlı olmayan insanlar kimseyi düşünmeden insan haklarını taciz ediyor demektir, bunun inançtan çok insan ahlakı ile bağdaştığını düşünüyorum. Zihniyeti kirli insan en kral 5 vakit ibadette yapsa düzelmiyor çünkü.

İnsanların zorunlu ve acil ihtiyaçlarından fahiş para kazanmaya çalışmak dediğin gibi ahlaksızlıktır.
Mesela bir terör eylemi sonrası normalin üzerinde fiyat isteyen taksici ş€refsizin önde gidenidir.
Ya da bir depremden sonra evsiz kalan insanların çaresizliğinden faydalanıp 1 hafta önce istediğinin 3-5 katı kira isteyen ev sahibi namussuzdur.

Ama normal koşullarda, serbest piyasada alternatifler varken isteyen istediği fiyatı çeker.
Yani senin san ait olmayan bir malın fiyatı konusunda yorum yapma hakkın yok.
Birinin 1 milyona ev sattığı yerde başka biri 10 milyona evini satışa koyduysa bu tam serbest piyasadır.

Çünkü fiyatlar satıcının satmaya razı olacağı en düşük rakam ile alıcının vermeye razı olacağı en yüksek rakam arasında belirlenir.
Maliyet satıcının satmaya razı olacağı en düşük fiyatı belirler, ama fiyatlar belirlenirken alıcının vermeye razı olacağı en yüksek fiyat da etkilidir.
Çünkü sen nasıl ucuza alıp fazla para vermeyerek kar etmek istiyorsan satıcı da mümkün olan en yükek fiyata satıp karını arttırmak istiyor.

Alıcılar normal fiyata oranla büyük bir indirim yakaladıklarında ş€refsiz olmuyorlar da satıcılar neden yüksek fiyatla sattıkları zaman ş€refsiz oluyor?
Ben bugün piyasası 20 bin lira olan macbookumu 5000 liraya almıştım 6000 liraya satayım desem bir tane alıcı bunn hakkı 20 bin lira 6 bine ucuz satıyorsun ben buna 18 bin vereceğim der mi?

Yani işin özü şu değerli hocam.
Bir fiyatı ödeyecek bir müşteri yoksa ya da fiyat uygun ama elde mal yoksa o fiyat uydurma bir fiyattır.
Mesela geçen senelerde araba kıtlığında firmaların websitesinde arabanın fiyatı 900 bin, ama araba yok.
O zaman o fiyat da sahte bir fiyattır, çünkü teslim edemeyeceğin bir ürüne fiyat çekmek uydurma bir fiyattır.
Aynı şekilde bir bölgede evler 1 milyona satılırken benzer özelliklerde eve 10 milyon istemek sahte bir fiyattır.
O fiyatı ödeyecek kimse çıkmaz ve o fiyat kimsenin umurunda olmaz.

Ve bu serbest piyasanın sağlıklı işlediğini gösterir.
Yani bir bölgede benzer özelliklerdeki evler 800 bin, 1 milyon, 1,5 milyon ve 10 milyona satıştaysa serbest piyasa işliyor demektir.
Alıcı kesesine uygun fiyatlı ürünü araştırır bulur tercih eder.
Kimse de ş€refsiz olmaz.

Ş€refsizlik bir bölgedeki tüm ev sahiplerinin beraber organize olup 1 milyonluk evlerin fiyatını 2,5 milyon yapmasıdır.
Yoksa bireysel olarak isteyen kendi evine istediği fiyatı biçer.
Tapusu başkasına ait bir mülkün fiyatı, piyasa ortalamasına göre birileri tarafından belirlenemez.