digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam fiyatlar arz talep dengesi içinde belirlenir diyorsun ama fiyatı arza göre belirliyorsun.

Bir evin fiyatını yükselten şey arzın talepten düşük olmasıdır.
Eğer bir bölgede 100 ev varsa ve o evleri almak isteyen 100 alıcı varsa dediğin gibi evler 850 bin ile 1,2 milyon arasında satılır.
Beklemeye tahammülü olan daha yüksek fiyat ister, hemen satmak isteyen daha düşük fiyat ister.

Peki bir bölgede satılık 100 ev varken o evleri almak isteyen 500 kişi varsa ne olur?
Domain gibi ilk gelen alır ilkesi mi geçerli olacak?
Yoksa satıcılar evi yine 1 milyona koyup kime satacaklarını kura ile mi belirleyecekler?

Peki devlet düşük faizli kredi vermeye başladı.
Ev almak için yeterli parası olan 500 kişinin yanına 5000 kişi daha katıldı.
İlk 500 kişinin de kredi çekip eve daha fazla para ödeyecek güçleri var artık.
Evin fiyatını yine enflayson oranında mı arttıracağız?

Herkesin 1 milyona ev sattığı yerde kimse 10 milyona ev satamaz.
Eğer satabiliyorsa bir tane münferit müşteri @aptallığı yüzünden dol@ndırılma düzeyinde kazıklanmış olur ama o bölgede ev fiyatları 10 milyona çıkmaz.
Çünkü tekrar bir @ptal çıkmayacağı için 10 milyon fiyat çekenler paşa paşa fiyatlarını satılabilir aralığa indirirler.
Normal insanlar bir bölgede benzer evler 1 milyona satılırken o bölgede 10 milyona ev almaz, gider 10 tane 1 milyonluk ev alır.

Ama bir bölgede ev almak isteyen çok insan varsa ve bu insanların paraları 10 milyon lira vermeye yetiyorsa evini 1 milyondan satan enayidir.
Çünkü o bölgede bir eve 10 milyon lira verecek gücü ve isteği olanlar çok insan varsa o bölgede ev fiyatları 10 milyondur.
Evini 1 milyona satmakta ısrar eden bir enayi çıkarsa bir aracı hemen o evi 1 milyona alıp ertesi gün 9 milyona satışa çıkartır.

Yani sen arz talep dengesi konusunda TALEP gücünü görmezden geliyorsun.
Ticaret sıra ile değil para ile yapılır.

Paralı müşteri çoksa fiyatlar yükselir, müşteri azsa ya da müşterinin bütçesi düştüyse fiyatlar düşer.
Geçen sene 1 milyona ilana koyulduğu gün satılan arabalar bu sene 850 bin liradan satışta alan yok.
Yani serbest piyasa gayet düzgün işler, yeter ki kartel tröst oluşumuna ve çok temel bazı ihtiyaçlarda stokçulukla fiyat belirlenmesine izin verilmesin.
Hocam bu dediklerinizde haklısınız, ben orda eve göre bir talep belirledim, enflasyon ve dövizi baz almadan.

Şu şekilde yorumlarsanız daha açıklayıcı olur, eğer o bölgede 500 kişi varsa ve 100 ev varsa, sen fiyatı talep bol diye 10x yapıp 10 milyon yaparsan konuda bahsettiğim tiplemelerden olursun.

Ben genel piyasa dengesinden bahsettim evi ise örnek bir ürün olarak baz aldım, ama sizin gibi realist düşünecek olursam;

Eğer o bölgede 100 ev 500 kişi varsa, evin bölgesini, malzeme kalitesini, büyüklüğünü baz alarak her halükarda 1 m ediyorsa,

Bölgedeki 500 kişinin de tek barınabileceği yer orası ise, fiyatı 10 milyona çekip insanları mecburi bırakmak işte tam da dediğin gibi ahlak yoksunluğu oluyor, halk arasında ahlak/şeref yoksunu oluyor.

Serbest piyasa ile karıştırılmaması gerek bu durumun.

Dediğiniz gibi insanları @ptallığı üzerinden 10x fiyat çekip mülkünü satan kişi aklını kullanarak para kazanmış olmuyor, kul hakkı yemiş oluyor maalesef..

Ki bunun örneğini çokça gördük, depremden sonra ev kirasını sadece 24 saatte 3-4 x yapanları görüp insanları mecbur bırakanlara milletçe sövmedik mi?

24 saatte %300 enflasyon artışı olmayacağına göre bu arkadaşlar serbest piyasa uyumu yapmadı, kazançlarını iki katına çıkararak insanları mecbur ve müşkül duruma düşürerek servetlerine servet kattı.

Siz bu durumda, bunu yapan şahısları @ptal değil malını değerlendiriyor düşüncesiyle mi yaklaşıyorsunuz, yoksa ahlak yoksunu düşüncesiyle mi?

Eminim mi 2. seçeneği seçersiniz, topluluk 1. seçeneği seçerse insanlık, insaflık kalmamış, piyasa serbest piyasa olmaktan çıkmış herkes birilerine bir şeyleri 3-5 x üzerinden giydirip vicdansızca bir haram para hırsı içerisinde demektir, haksız mıyım?

Ki helal, haram dengesini de sadece dinle bağdaştırmak doğru olmaz, bağdaştırılırsa inançlı olmayan insanlar kimseyi düşünmeden insan haklarını taciz ediyor demektir, bunun inançtan çok insan ahlakı ile bağdaştığını düşünüyorum. Zihniyeti kirli insan en kral 5 vakit ibadette yapsa düzelmiyor çünkü.