o zaman size şöyle örnek vereyim. Siz bir iş verensiniz, ve sizin yanınıza gelen işçi hiç bir şey bilmiyor. Doğal olarak düşük maaş ile başlatıp o işte tecrübe sahibi olduktan sonra maaşını ve kademesini yükseltirsiniz değil mi? Tak diye al ben dünyanın en iyi insanıyım bu maaş senin olsun ama çalışma yeterki ben kötü insan muamelesi görmeyeyim demessiniz? değil mi? Kademe sistemi vardır çoğu ülkede tecrübene göre para verirler. Şahsen ben şuan hiç bir vasfım yok ssn numberim yok ve çoğu firma beni işe almıyor bu sebeple kanun gereği. Kimse köle olarakta çalıştırmıyor. Bahsettiğiniz köle gibi çalıştıranlar kimler biliyormusunuz? ben size hemen anlatayım. Gene gurbette yaşayan türk iş verenler. Örneğin bir iş yerine başvuru yaptım adam bana dediki günde 12 saat çalıştırırım haftalık 600 dolar veririm işine gelirse dedi ve bunu diyen bir türktü. Bende tabiki kabul etmedim gittim şuan yemek dağıtıyorum araçla günlük 250 dolar kazanıyorum. Yabancı firmalar ise ya işe alıp hakkın neyse onu veriyor ama yüzde 90 ı almıyor çünkü yasal değil. Ya da işe hiç almıyor ama en azından alsa bile hakkıne girmiyor. Siz tamamen türkler 1. numara iş veren yabancılar çok kötü imajı vermişsiniz ama durum böyle değil kesinlikle!
Hocam yine benim dediğime geldiniz

İşte bahsettiğiniz vasıflı tecrübe sahibi kişiler. Allah kazancınızı daha çok arttırsın ama benim demek istediğim bambaşka bir muhabbet
Petrol işçileri, İnşaat işçileri, Sıcak metal işçileri tahmin edemeyeceğiniz kadar zor şartlarda ve cuzi şekilde çalışıyor. Yasalar sadece halk içindir, devlet adamları ve adamları için geçerli bir durum değil bu.
Şu anki Avrupa ve Amerika ülkelerinin halk refahı nasıl bu kadar dinamik ve yüksek sanıyorsunuz? Şu anda bu halde olma sebepleri dev fabrikalar, araba markaları, üretim ve ithalat devleri olarak anılıyor ama nasıl?
Petrol çıkan neresi var ise sömürdüler zamanında, köle yövmiyesi ile Türkiye dahil Ortadoğu ve Afrika'dan fütursuzca köle temin ettiler. Halkın refahını ise yüksek tutup çıkabilecek istihdam sorunları ve isyanlar engellendi.
Şu anda Avrupa ve Amerika halkının yüksek refahı başka bir taraftan yapılan hem maddi sömürge hem insan gücü sömürgesi sayesinde. Tabiki ülkesinde istihdam sorunu yaratmamak için Hindistan'da, Çin'de fabrika kurup yapacak bunu, Çindeki çoğu büyük frima sahipleri ya Avrupalı yada Amerikalı zaten.
Ama direkten ülke içinde de dönüyor bu muhabbetler. İnşaat ve ağır metal işleri bunlar genelde. O tarz ülkeler genelde el gücünün önemi ile anılır, örneğin evinize gelecek elektrikçi bir ocak bağlar gider ve 100-200 para alır yarım saatlik işe, bu da döngünün bir parçası.
Ama olayın temeline indiğinizde, o inşaatın yapımına baktığınızda işler farklı. Ortadoğu'daki Afrika'daki insanlar şu düşünce ile bakıyor, "3000 $ maaş, paraya bak be. Bir 4-5 sene dişimi sıksam burda krallar gibi yaşarım". Oranın halkı kasiyerlikten bile 2000 küsür maaş alırken tabiki inşaatta 3000'ya çalışmaz, zorlanırsa sistem çöker isyan başlar Avrupa "Avrupa" olma özelliğini yitirir ve yok olur gider. (3000 aylık kazanç Afrika için milyoner sınıfında, Türkiye'de bile 100 bin birime yakın bir tutara tekabül ediyor)
Bakın Katar, BAE, Avrupa ve Amerika ülkelerine hiç bir inşaatta vatandaş çalışmıyor, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine mensup vatandaşlar çalışıyor.
Dediğim gibi o yasalar halk için geçerli ve halkın refahı için geçerli. O bahsettiğim "Adamlar ve adamları" için geçerli değil.
Bu işin birde baron kısmı var, bir tarafı vurmak, zehirlemek için, bir tarafı da teminat teslimatı sağlamak için kullanıyorlar ve iki tarafta sonunda yok oluyor, kullanılıp peçete misali atılıyor. İşte derler ya "en büyük mü bilmiyorum ama çok büyük " dedikleri şahıslar bunları yapanlar.
İşte o bahsettiğiniz iç refah tam da bunlar sayesinde sağlanıyor, bunlar olmadan günümüzdeki devran dönmez, aksi takdirde taş devri çağına geri döneriz
Not: Halk içindeki işveren farklıdır, genel sistemin ayakta kalması için ise dönen kölelik sistemi farkıdır. Zaten o halkın o denli refah seviyesini koruyarak Dünya'da bir marka oluyor ve isyan istihdam sorunları çıkmıyor, ama bir tarafta mutlaka bir insan gücü, bir toprak sömürgesi oluyor.