X'te gezinirken rastladım. Denk gelmeyenler için paylaşmak istedim. Anladığım kadarıyla özetleyeceğim. Orijinal tartışma için link:
X The World Travel Guy isimli twitter kullanıcısı bir gezi blogu sahibi.
Peru'ya zamanında bir gezi yapıyor.
Huchuy Picchu adlı yer için bir keşif ve rehber yazısı yayınlıyor.
O zamanlar Huchuy Picchu hakkında ilk yazı yazan kişi bu arkadaş.
Dolayısıyla google kendisinin sitesini
pozisyon #1 olarak ödüllendiriyor. Bingte de durum aynı sonuçlanıyor tabii ki.
Yıllarca 1. sırasını koruyan blog, daha sonra yapay zekanın da çıkmasıyla birlikte başka siteler de Huchuy Picchu hakkında yazı yayınlıyor.
Tabii ki içerik fotoğraflarını orijinal siteden direkt alıp kullanıyorlar. Yazıyı ise
AI ile yeniden yazıyorlar.
Sonuç tahmin edilebilecek üzere, orijinal sitenin önüne geçip 1. sırayı bu arkadaştan alıyorlar.
Orijinal içerik sahibi arkadaş da X üzerinde bir tartışma başlatıyor. Tartışmaya en son noktayı
John Mueller koymuş.
EN - I don't know your site, but I'm happy to take a look if you want to DM. One thing with updates like these is that it's not relative to previously, it's basically a re-evaluation of the whole site in the new / current online world & users expectations.
TR - Sitenizi bilmiyorum ama DM'den yazmak isterseniz memnuniyetle bakarım. Bu gibi güncellemelerin bir tarafı da eskiye göre olmaması, temelde tüm sitenin yeni/mevcut çevrimiçi dünya ve kullanıcı beklentilerine göre yeniden değerlendirilmesidir.
Sadece yazı için değil, yazı içerisindeki görselin de 'Google Görsel Aramalar'da geçildiğini ve hatta kendi sitesinin görsel aramalarda hiçbir şekilde sıralama almadığını ifade etmiş kişi.
Ve blog yazısının kapak görselindeki kişinin de karısı olduğunu ve normalde bundan rahatsızlık duymayacağını fakat bu sefer rahatsız olduğunu da belirtmiş.
Kısaca Google'ın
HCU güncellemesinin tam tersine hareket ettiği noktasında eleştirilerde bulunmuş.
John Mueller ise buna cevap olarak "senin yazıyı yayınladığın zamanki kullanıcı ihtiyacı ile edinmek istediği deneyim günümüz ile bir mı ellam" gibi bir şey söylemiş.
Sizce bu site sahibinin sıralamadan düşmesine bir sebep veya açıklama olabilir mi?
Yani ben sizin içeriğinizi alıp AI ile 10 dakikada daha iyi görünen bir hale getirip yayınlayacağım, sizin önünüze geçip para kazanacağım.
Not: Yazıyı (ç)alan sitelerin amacı ziyaretçilerine tur satmak. Yani adsense gibi bir durum söz konusu değil.
Ben buradan şunu çıkarıyorum. Bir gezi blogunu ziyaret eden kişinin amacı gezmektir.
Gezmek isteyen birinin ulaşması gereken ilk yer tur satan operatör siteleri olmalıdır.
Bu yüzden tanıtan değil,ziyaretçiye direkt faydası dokunacak olan tur siteleri daha önemlidir. İçerik onların olsun veya olmasın.
İçerik hazırlarken veya yeni bir niche açarken bu çok şeyi değiştirecektir.
Düşüncelerinizi merak ediyorum. İyi forumlar.