digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Değerli hocam ekonomiyi batırdıkları konusunda hem fikiriz.
Hem de kendi kendine normal giden bir ekonomiyi küçük bir acı reçeteyi engellemek için batırdılar.
Naci Ağbal'a hiç dokunmasalardı bugün dolar 10-12 lirayı geçmemiş olurdu, kur korumalı diye bir zırvalığa gerek bile olmazdı.

Develüasyon yapmak ile yapmamak arasında ciddi bir çatışma var.
Develüasyon yaparlarsa hem kur korumalı yükü taşınamayacak hale gelir hem de bu ciddi bir maliyet enflasyonu yaratır.
O yüzden Hafize rampası denilen şekilde rezerv yakarak kuru tutmaya çalışıyorlar.
Develüasyon olduğunda kur korumalıları daha fazla para basarak ödeyecekler ve o paralar yine dolara gidecek.
Hem de vatandaş azalmayan kronikleşen enflasyon altında ezildiği için yine zam yapmak zorunda kalacaklar ve enflasyon döngüsü kırılamayacak.
Develüasyon yapılmaması ise liranın aşırı değerli olması nedeniyle başta turizm ve ihracatta müşteri kaybına neden olacak.

Şu anki planları ne yapıp edip her ne pahasına olursa olsun döviz bulup develüasyonu yavaş ve kontrollü şekilde yaparken kur korumalıdan çıkmak.
Kur korumalı derdi olmasa kuru çoktan serbest bırakırlardı.
Evet kur korumalı erteledi bazı şeyleri ama daha önceki kur korumalı uygulamaları gibi bu da ekonomiyi mahvetti.

Ben şöyle bakıyorum olaya. Milleti dolara yönlendirdiler 18'e çıkarıp 10'a düşürdüler orada kazık attılar, çoğu alanda kazık attılar bir ara aklımdaydı hepsi de şimdi bir an gelmedi
Yani çoğu alanda kazık atılan kişiler var, şimdi sıra kkm'cilerde. Zaten onlar reel olarak zararda, farkında olan çıkıyor. İçeride kalanlara da illa ki bir kazık atacaklar.
Stopaj mı olur, bir kararla komple vadeyi hemen bitirmek mi olur, artık nasıl zarara uğratacaklar göreceğiz de kkm'cilere kallavi bir zarar yazdıracaklarını düşünüyorum.
Çünkü kkm sözleşmesini baştan sona okuyan olduğunu düşünmüyorum. İlla bir açık kapı bırakmışlardır.

Ben kkm açıklandığı gece viopta terste bırakılmıştım. Bırakın teminatın yanmasını üstüne de bir o kadar para ödedim pozisyonun kapanması için. Yeni ev aldığım zamanlardı, ekonomik olarak o günlerden daha zor geçen zamanlar olmamıştı. Sadece ev reel olarak değerlendi ordan teselli buldum.
Benim gibi de binlerce insan oldu o gün zarar yazan, batan, hayatını gözden geçiren. Şimdi bize bu acımasızca davranışı yapan kişilerin diğer kişilere de acıyacağını düşünmüyorum.

Bu işleri bir gecede böyle acımasızca kararlar alarak çözebilirler diye düşünüyorum. Başka türlüsü zaten durum ortada onlar da kaybediyor.