TurkMet adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam sizi çoğu konuda takip eder takdir ederim ama ekonomi konusunda yanılıyorsunuz.
Sadece 5 dakika a haberi dineyip bakayım dedim ne konuşuyorlar. Aynı sizin dediklerinizi diyorlar.
Tayyip erdoğan isteseydi popülist davranıp emekli maaşını 20bin yaparak bu seçimi kazanabilirdi ama yapmadı. Ekonomiyi riske atmadan devam etti. Halk ta tercihini yaptı, saygı duyuyoruz ama yanlış seçim yaptı, proje adamı seçti filan saçmalıyorlardı.

Öncelikle şunu belirteyim, ekonomiyi mahveden kararları alan 21 yıllık iktidarın ta kendisi. Bu iktidar vatan topraklarını hazine arazilerini, şirketleri hiç kimseye hesap vermeden istediği gibi sattı. İktidarın en büyük korkusu koltuğu kaybetmek. Çünkü kaybederlerse karşı taraf 20 yılın öfkesiyle gelecek üzerlerine.

Çoğu kişi farkında değil ama iktidarın artık kabullenmişliği var, yani ekonomiyi düzeltemeyeceğini kabullenmiş durumda.
Kasada para olsaydı emeklilerin maaşını artırmaz mıydı?
Kasada para yok. Fabrikalar iflas ediyor, vergi toplanamıyor. Şu an ekonominin başında iktidar yok, imf var. İmf izin verseydi emeklilere zam verilirdi, ama izin vermediği için yapılamıyor.
Araplar da para vermiyor. Şu an için imf'yi takmama lüksleri yok. Sistem gereği halk acı çekecek. Çünkü geçen seçimdeki fırsatı kaçırdı. Ekonomi dünyasında bilirsiniz fırsat kaçarsa eldekiyle yetinmek zorundasınız. Elde avuçta da yoksa işte o zaman tehlike çanları çalar.

Artık devalüasyon kaçınılımaz. Ama zamanı belli değil işte. Devalüasyon ve sonrası yüksek faizin devam etmesi. Olan bu durumda fakire olacak. Daha önce de olduğu gibi.
Para bulsalardı zaten dediğiniz gibi yapacaklardı, ama para bulamadılar. Hele oy oranları düşmüş 2. parti durumunda iken imf'den başka kimseden para bulamaz...
İmf'nin de tarzı belli. Halkı önce üzecekler, sonra düzene sokacaklar.

Arjantin olduk hatta geçtik zaten ancak lübnan venezüella olmayız. Savaş harici sistem buna müsaade etmez.
Değerli hocam ekonomiyi batırdıkları konusunda hem fikiriz.
Hem de kendi kendine normal giden bir ekonomiyi kasten inatla uğraşarak batırdılar.
Naci Ağbal'a hiç dokunmasalardı bugün dolar 10-12 lirayı geçmemiş olurdu, kur korumalı diye bir zırvalığa gerek bile olmazdı.

Develüasyon yapmak ile yapmamak arasında ciddi bir çatışma var.
Develüasyon yaparlarsa hem kur korumalı yükü taşınamayacak hale gelir hem de bu ciddi bir maliyet enflasyonu yaratır.
O yüzden Hafize rampası denilen şekilde rezerv yakarak kuru tutmaya çalışıyorlar.
Develüasyon olduğunda kur korumalıları daha fazla para basarak ödeyecekler ve o paralar yine dolara gidecek.
Hem de vatandaş azalmayan kronikleşen enflasyon altında ezildiği için yine zam yapmak zorunda kalacaklar ve enflasyon döngüsü kırılamayacak.
Develüasyon yapılmaması ise liranın aşırı değerli olması nedeniyle başta turizm ve ihracatta müşteri kaybına neden olacak.

Şu anki planları ne yapıp edip her ne pahasına olursa olsun döviz bulup develüasyonu yavaş ve kontrollü şekilde yaparken kur korumalıdan çıkmak.
Kur korumalı derdi olmasa kuru çoktan serbest bırakırlardı.

Senin dediğin sistem parlementer sistem zamanı vardı.
Artık kontrolsüz dengesiz, ülkenin kanun hükmünde kararnameler ile yönetildiği bir başkanlık sistemindeyiz.
Ülkenin dengedeki siyasi rejimi alt üst edilip henüz bir dengesi olmayan başkanlık rejimine geçildi.
Yeni sisteme o kadar güvenme, bu sistem 2001 senesindeki gibi bir kriz görürse Venezüella olmamız işten bile değil.