Halka arz konusu nedense hiç ilgimi çekmiyor, çok kazananlar da var fakat uzun vade değil vurkaç ile bir şeyler kazanılabilir fakat panik yatırımcı çok olduğundan 2 lira düşünce hemen satıyor.
Ben uzun vadeli düşündüğüm için düzgün bir hisse alıp orada uzun vadede beklemek daha karlı oluyor diye düşünenlerdenim. eşim halka arz takip ediyor 6-7 ayda ufak ufak 10 bin lira biriktirmiş. değer mi bence farklı bir şeyde kendini geliştirse daha çok kazanır.
Konunun başından sonuna kadar disiplini önermişsiniz saygı duyuyorum fakat konuyu okuyan %70 (belki de fazlası) 20 yapayım sonra hepsini koyar 40 yaparım düşüncesinde. istikrarlı gidilirse büyük paralar kazanmak hayal değil fakat yine söylüyorum bu enerjiyi başka yerlere yönlendirmek daha mantıklı geliyor bana.
Değerli hocam senin anlayışınla benim anlayışım arasında temel bir fark var.
Sen işi gücü olan ve aylık belirli bir tasarrufu yapabilen bir insan olarak yatırımcı mantığı ile bakıyorsun.
Senin yatırım tarzında sürekli tasarruf etmek ve bu tasarrufu yatırıma çevirmek var.
Sen elindeki kaynağı sürekli yatırıma bağlıyorsun. Ben de genelde senin gibi yapıyorum.
Benim önerdiğim sistemde elindeki kaynağı sürekli borsaya yatırmıyorsun.
Borsaya 1000 lirayı yatırıp 1-2 hafta içinde yatırdığın 1000 lirayı geri alıyorsun.
Ama sen yatırdığın 1000 lirayı geri aldığın halde 500-700-1000 liralık maliyeti sıfır olan hisse sahibi olmuş oluyorsun.
Benim söylediğim sistem düzenli tasarruf edemeyenler için uzun vadede sıfır maliyet ile portföy oluşturmayı hedefliyor.
Yani tasarruf etmeden haftada yarım saat ayırarak tasarruf etmenin yolunu söylüyorum.
Zaten bir portföy haline getirebileceğin kadar tasarruf ediyorsan halka arzları takip etmek zorunda değilsin.
Yani ayda 5-10 bin lira taasarrruf edip yatırıma çevirebiliyorsan halka arz ile uğraşmazsın zaten.
Ama ben tasarruf edemeyen arkadaşların sıfır maliyet ile hisse biriktirmesi için bir taktik vermek istedim.
Yani hiç parası olmayan biri bile elektrik faturasını 10 gün geç ödeyerek hisse sahibi olabilir.
Eğer bu işe yatıracak parası yoksa insanın 1000 liralık elektrik faturasını halka arza yatırır, 1750 lira olduğunda 1050 lirasını satarak faizi ile cezalı elektrik faturasını öder.
Kalan 700 lira ise haftada 20-30 dakika maliyetle edinilmiş bedavadan hisse olur. Senede boyunca böyle 10 bin lira kazanmak mümkün.
Hatta sen eşinin 6 ayda kazandığını kendin söyledin. Hiç parası olmayan bir öğrencinin bile geleceğe sıfır maliyetli yatırım yapması mümkün.
Şu anda bunu yapan çok öğrenci var zaten ama onlar 1000 lirayı 2000 yapıp aradaki 1000 lirayı harçlık yapıp bugüne eziyorlar.
Ben bunun geleceğe dönük potansiyeline dikkat çekmek istedim.
Sadece 1000 lira ile 1 senede en az 10 bin liralık bir portföy biriktirebilir insanlar.
10 senede 100 bin liralık portföy birikir. Ve şirketlerin ve ekonominin büyümesi ile bu 100 bin lira 250-300 bin lira değerine ulaşır.
Bu işi anne baba kardeş 3-4 hesaptan yapan 1 milyona yakın portföyü bedavadan elde edebilir.
Üstelik harcanacak ciddi bir enerji de yok.