Öncelikle burada meslektaşımızı kötülemiyoruz. Aksine firma sahibininde hatası olduğunu da yazdık.
Fakat teknoloji çağındayız ve teknolojiye ayak uydurmalı ve mükellef kestiği faturaları vermese dahi sistemden çekebiliyor olmalı meslektaşlarımız ki , bugün kullanılan tüm muhasebe programlarından tek tuşla firmanın kestiği ve aldığı faturaları entegre etmek mümkün.
Sistemden faturaları çekmeyi de bir kenara bırakalım , Burada bir tane fatura söz konusu olmayıp, aylarca seri numaraları atlanmış şekilde faturalar eline ulaştığı halde , eksik seri numaralarını bile sorgulamayan , işini eksik yapan meslektaşımızdır maalesef.
Kesinlikle kötülemek amaçlı yazılmamış bir yorumdur bizimkisi. Herkes işini düzgün yapmalı.
İkincisi,
İlgili aylarda evet matrah farkı oluşacaktır fakat burada maliyenin vergi kaybı söz konusu değildir (yıllık gelir vergisi beyanında işlenmeyen faturalarda dahil edilerek ödenmesi gereken vergi zaten tahakkuk ettirilecektir) ve maliye bakanlığı istediği takdirde kdv beyanlarına da düzeltme verilebilir ve verilen düzeltme neticesinde yine firmaya ceza çıkmayacaktır, sadece ilgili dönem kdv beyanlarında damga vergisi ödemesi çıkacaktır.
Hem Kdv yönünden, hem de gelir vergisi yönünden, Maliye tarafında Vergi kaybının oluşmadığı bir durum söz konusu olup , idare talep etmediği sürece , ilgili aylara kdv düzeltmelerinin verilmesine gerek bulunmamakla birlikte , ileriki dönemlerde maliye farketmeden, istenirse hemen düzeltme verilebilir ve şuan verilecek kdv düzeltmeleri neticesinde de damga vergisi ödemesi çıkar , idare talebi üzerine sonradan verilecek düzeltmeye de sadece damga vergisi çıkar.
İncelemeye girerhususuna gelinecek olursa , matrah farkından ötürü firma direk incelemeye alınmaz, izah istenir , izahı da ortada , yapılan eksik işlem de ortada düzeltmeyi o zaman verir ve yine damga vergisi öder, incelemeye sevkedilmez.
Son olarak konuyu açan arkadaşımıza da PM yoluyla ilettiğimiz gibi , müşaviriyle görüşmesini ve görüştüğü takdirde gerekli işlemleri kendisinin yapacağını söyledik.
Binlerce kişiye vergi bilincini aşılayan , birçok konuda hiçbir yerde bulamayacakları bilgileri kaleme alan ve birçok kişiye kaleme aldığımız yazılarla ışık tutan bir meslektaşınız olarak , meslektaşlarımızı bilinçli olarak kötülemeyeceğimizi bilmenizi isterim ki , diğer yorumlarımıza da bakarsanız bunu anlarsınız .
Saygılarımızla👍
Üstadım cevap vereceğim ama polemik olmasın diye siz mutlaka cevap vereceksiniz ama sonrasında ben cevap vermeyeceğim.
Yine aynı şekilde mali müşavir arkadaşımızı forumun tozlu sayfalarına gömdünüz. Ne yazdınız sonuçta mali müşavirin hatası numara takibi de yapmamış! Ya başka seriyse!
Binlerce kişiye yardım ediyoruz vs. bunlar boş. Mali müşavirin 50.000 kişiye destek olanı da mali müşavir 5 kişiye destek olanı da.
Bilgi değil uzmanlık alanı olmadığı için dijital faturaları elden alıyor belki de. Bu işte herşeyi bilemezsiniz. Herkesin bir uzmanlık alanı vardır orayı daha iyi bilir. Diğeriyle ilgili tabii ki fikri vardır. Mesela biri çıkar size indirimli kurumlar vergisi der durup kalırsınız. Başka birisi yolcu beraberinde satış faturaları der bilemeyebilirsiniz. Ama hepimiz bu meslekteyiz ve asla muhasebeci önemli budur ben biliyorum dememelisiniz. Tabii ki sizin bilginiz fazlaca olabilir. Her meslekte çürük elmalar vardır. Boslamis da olabilir. Ama bunu zaten mükellef kendisi görecektir.
Bu iş öyle derin öyle kapsamlı bir iş ki bu dünyadan göcen çok büyük ustadlarimiz bile hayatının son deminde bu işi biliyorum demediler. Heleki burada yazan arkadaşı tenzih ederim. Muhasebeden anlamayan birisi gelip size birşey anlatıyorsa yüksek ihtimalle eksik anlatıyordur. Bunu hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz. Burada yine başka bir arkadaşın yaptığı gibi yine onu tenzih ediyorum hooop tüm mali müşavirleri gömer geçer hepiniz böylesiniz yaziverir. Kendi oturduğunuz dalı kesersiniz.
Ezcümle yazarak çok da detaya girersek sayfalar sürer. İma dahi olsa çok kötüdür meslektaşınızı kotulemeyin ve bunu arkasından asla yapmayın. Ayrıca bu zaten meslek kanunumuzun ilkelerine ters düşer.
Selamlar sevgiler...