Dostum o iş öyle değil, Bist100 analizini TL bazlı değil birde Dolar bazlı yap, hisseler TL olarak alınıp satılıyor ama örneğin Froto hissesine Dolar bazlı bir bak bakalım neler olmuş, dağıttığı Temettülere bir bak, Dolardan hızlı yükselmiş mi yükselmemiş mi bir analiz et anlatacaksın durumu. Çok uzağa gitme hatta Migros hissesine bak, burada olay farklı çalışıyor. Enflasyon var tamam, petrol artıyor tamam ama şirketlerin gelirleri de ona göre artıyor. %100 enflasyon var diyelim, geçen sene 50 liraya satıp %20 kar yazan yani 10 lira kar eden Migros bu sene aynı ürünü 100 liraya satıp %20 yani net 20 lira kar yazıyor. TL bazlı evet ama bak TL bazlı karını da katlamış oluyor, Dolar grafiğini okurken güvendiğin yerli hisselerin dolar karşısındaki performanslarına bakmayı da ihmal etme, birde konjonktürel bak olaya mesela brent petrol yükselirse Tüpraş hisselerinin yükseleceğini düşün, Türkiye'de faiz yükselirse kredi masrafları katlanır ve kredi çekmek zorlaşır, o halde araba satan Doğuş Otomotiv hissesi yatay seyir izler diye düşünebilirsin düz mantık veya gıdanın ölmeyen sektör olduğunu düşünüp Şok, Bim, Migros hisselerindeki korkunç artışı tahmin edebilirsin, inşaat maliyetleri katlandıkça gyo hisselerinin primleneceğini önceden tahmin edebilirsin, petrol fiyatı artıyorsa yenilenebilir enerji sektöründe de artış olabilir diye düşünebilirsin, faizler artıp kredi yükleri ağırlaşıyorsa bankalar karlarını katlıyordur diyebilirsin. TL istediği kadar değer kaybetsin, sene bugün Dolar %100 artmış olsun, benim Enerjisa hissem seneye bugün %150 artacak mı?
Eee tamam o zaman dolardan bana ne, TL bazlıymış dolar artıyormuş düşünmem ki. Dolar sen ne yaparsan yap artacak zaten, durdurmanın mümkünü yok, o halde ne yapmamız lazım? Dolar bugün 32 TL, üzerine %5,5 ABD Enflasyonu da eklenince libor hesabı ile bugün cebimdeki 100 Dolar seneye 105,5 Dolar olursa Abd enflasyonuna ve haliyle dolar bazında paran değerini korur, eğer paran 110-120 dolar olmuşsa senden güzeli yok. Bugün Doğuş Otomotiv hissesine 100 Dolar attığında seneye bugün o hissenin karşılığı 140 Dolar olmuşsa TL ile fiyatlanmış ne önemi var? Sırf dolar ile fiyat biçiliyor diye Amerikan hisseleri alımına aşırı karşıyım, dikkatini bu yöne çekmek isterim. Spekülasyon desen Amerika'da da var, Gamestop hisselerinde ne yaptıkları belli, Hepsiburada Amerikan borsasına girdi, çakıldı, Coinbase girdi çakıldı, dev şirketlerin birkaç sene sürekli düşüp toparlamışlığı da var. Sen yerli şirketi tanıyorsan, biliyorsan, güveniyorsan TL bazında fiyatlanması ürkütmemeli. Ben mesela THY gayet iyi biliyorum, hisselerinin toplam değeri 402 Milyar TL, atıyorum öldüm, bittim, iflas ettim, şirketi kapatıyorum tüm varlıklarımı ve kasadaki nakitleri hissedarlarıma paylaştıracağım dese zaten 344 Milyar TL si olur yani ölse bitse tükense edeceğin zarar hepi topu %15 dolaylarındadır ki koskoca Thy için batış senaryosu kurduk. Aynısı İş Bankası için olsa 1,03 defter değeri var, dünya devi Şişecam desen yine 1,03 yani risk minimum düzeyde. O yüzden yanlış anlama dolar ile kafayı bozmamak lazım, Froto hissesini Dolar bazlı karşılaştır ne demek istediğimi anlayacaksın. 5 yıl önce 10 bin dolarlık alsan şimdi onca temettü dağıtmasına rağmen hala dolar bazında karda olurdun öyle düşün. Hisse fiyatları da dönemsel artabilir, bugün yerinde sayıyormuş gibi görünen hisseler mini bir ralli ile %30 yapıverir, bunu 3-4 ayda bir yapsa ne olduğunu anlamadan %150 oluverir ruhun duymaz.