Geçmişe dönük bir çok teori üretildi, dedicated ip seo ikilisi kimilerine göre bu bir kriter, kimilerine göre ise hiç bir önemi olmayan bir sayı olarak göründü.
Güncel 2024 yılı itibari ile "Dedicated IP" kullanmanın + ları ve - leri şeklinde yorumlarınızı merak ediyorum.
SERP sonuçlarında herhangi bir + sı var mı?, Paylaşımlı hosting sunucu IP'sinden ayrıştırmanın + ları var mı?
Genel olarak 2024 öncesi ve 2024 ve sonrası için "Dedicated IP" konusuna bakış açınız nedir ?
Geceniz güzel geçsin.
Google kötü komşuları sevmiyor. Paylaşımlı IP'ler yüzünden geçmişte sıkıntı çektim açıkçası. Geçmiş derken sene 1453. Google bu konuda bir güncelleme yaptı mı, ben gözden kaçırdım mı açıkçası bilmiyorum. Ama bende artık bir gelenek haline geldi dedicated IP alma durumu. O yüzden aynen devam ediyorum. Doğru bildiğimden pek şaşmayan biriyim. Ama buna karşı sana bir anti-tez de vereyim. Gazilyon tane insan cloudflare'i kullanıyor ve birçoğu aynı IP'den hizmet veriyor şu anda. Ben yine sene 1453'te cloudflare kullanmaya başladıktan sonra ciddi bir trafik kaybı yaşadım. Ancak bu şikayetler artık yok denecek kadar azaldı. Bu aslında Google'ın bir sıkıntı çıkarmadığının bir belirtisi olabilir. Dedicated IP'nin SEO'ya bir katkısı yok ancak zararı var mı? Yok. Bir katkısının olması zaten teknik olarak imkansız... Paylaşımlı IP nin bir katkısı var mı? Yok. Ancak zararı var mı? Ben oturup tartışırım bunu kendimle sabaha kadar... Eğer şüphe ediyorsan bir şeyden asla yapmayacaksın SEO işinde...
Laf lafı açıyor... Şunu da ekleyim Cloudflare kullanırken de bazı şeylere dikkat etmek lazım gerekir. Normal bir cache eklentisiyle aslında siteniz Türkiye içinde çok stabil çalışıyor olabilir. Ancak Cloudflare'e geçtiğiniz zaman, genelde websitenizi yayınladığı yer Türkiye dışında bir yer oluyor. Bükreş miydi? Frankfurt muydu? Öyle bir şeyler. Cloudflare'in istanbul'da serverı var ama çok nadir çalıştığını görüyorum. Hatta bir ara bir arkadaşın işini yaparken hiç Almanca bir siteye girmeme rağmen sitede Almanca reklamlar çıkmaya başlamıştı. Enteresandır. Bu hedef kitlenizin sitenize girme süresini negatif biçimde etkileyebilir. Reklam performanızı da etkileyebilir. Sitenizin hız testlerini gerçekleştirirken, bu testlerin hangi lokasyona göre yapıldığına dikkat etmeniz lazım. Sitenizi Türkiye içerisinde hızlandırmanız lazım. -Türkçe siteler için- Bu CF ile ya da herhangi bir eklenti ya da scriptle olabilir.