Genellikle Borçları tahsil edemeyen bankalar, varlık yönetim şirketlerine bu borçları devrederler. Varlık yönetim şirketleri de müşteriyi arar ve ödeme kolaylıkları sunar. Genelde, müşteriyi icraya verirler icrada borçlar birikir. Zaman zaman da müşteriyi ararlar ve anlaşma teklif ederler. Ödeme gücünüze göre taksitler yaparlar borçta indirimler yaparlar. Mesela ben 4 yıl önce, hiç unutmam- 60 bin liralık borcu pazarlık ederek yaıya indirmiştim ve , 12 taksit halinde rahat rahat ödemiştim. Bir başka kısım borcu da hiç kimse ile muhatap olmadan direkt olarak üyap sistemi üzerinden elime para geçtikçe ödemiştim ve kapanmaz olan borç eriyip gitmişti.
Müşteri bu tür şirketlerle muhatap olmak istemezse, icradaki borcu ödemek için kendi belirlediği taksitler çerçevesinde borcu yavaş yavaş ödeyebilir. Borcu ödemenin bazı kolay yolları vardır.
1-) Ya icraya gidersiniz borcu 3 taksite bölmeyi icra dairesinde taahhüt ederek ödersiniz.
2-) Ya da hiç bir taahütte bulunmadan, gücünüz çerçevesinde elinize para geçtikçe Üyap üzerinden ilgili dosya numarasını mutlaka açıklama kısmına yazarak o dosyanın borcunu ödeyebilirsiniz.
3-) Ya da varlık yönetim şirketleri ile anlaşma yaparak borcu taksitlendirip ve indirip ödersiniz.
Borcunuzun güncel durumunu yine e-devlet üzerinden ÜYAP a bağlanarak dosya sorgulama alanından kolayca bulabilirsiniz. Ayrıca bu alandaki "safahat" sekmesinden dosya sürecini yazışmaları kontrol edebilirsiniz." ödeme kısmına girerek de borcunuzu banka kartı ya da kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.
Diyelim ki icradaki borcunuz 100K oldu. Siz bu borcu ayda 3-5k şeklinde dahi ödemek isteyebilirsiniz. Bunu yapmanıza engel yok.
Üyap sistemi üzerinden kredi kartıyla ya da banka kartıyla ödeme, online olarak yapılabilmektedir. Ödenen para anında borçtan düşer. Fakat haciz süreci varsa o süreç durdurulmaz-devam eder, borçlar bitinceye kadar siz, üyap üzerinden borcunuzu azar azar ödeyebilirsiniz. Süreç içinde günlük/aylık faiz işlemeye devam eder. Fakat ödeme azminizi sürdürerek borcu eritebilir ve bir süre sonra borcu tamamen kapatabilirsiniz. Borcu kapattığınızda icra dairesini arayarak "dosyanın üyaptan kapatılmasını gönül rahatlığı içinde talep edebilirsiniz"
Borç yiğidin kamçısıdır, borcu ödemeye azmeden insan, er ya da geç öder... Hiç bir borç; borcu ödemek isteyenin önünde duramaz' vs vs... motivasyon da tamam olduğuna göre;
Allah kolaylık versin

)