UP kelimesinin "
Me Up" şeklinde kullanıldığı durumlarda, fiile
harekete geçirme,
teşvik etme veya
uyarma anlamı katmaktadır. Bu kullanım İngilizce konuşulan ülkelerde yaygındır ve günlük dilde sıkça kullanılır.
Her bir örnek için UP kelimesinin kattığı anlamı ve kullanımını inceleyelim:
1. Wake Me Up!- Anlamı: Beni uyandır!
- Açıklama: Bu cümlede UP kelimesi, "uyandırma" eylemini teşvik ediyor. Bir kişiyi uyandırmak için kullanılan bir emirdir.
Örnek:- "Saat 7'de beni uyandırmayı unutma!" - "Don't forget to wake me up at 7!"
2. Hit Me Up!- Anlamı: Bana mesaj at! / Bana haber ver! / Bana ulaş!
- Açıklama: Bu cümlede UP kelimesi, iletişim kurma eylemini teşvik ediyor. Bir kişiyle iletişime geçmek için kullanılan bir rica veya teşviktir.
Örnek:- "Boşaldığında bana mesaj at." - "Hit me up when you're free."
3. Make Me Up!- Anlamı: Bana bir hikaye uydur! / Bana bir yalan söyle! / Beni kandır!
- Açıklama: Bu cümlede UP kelimesi, "uydurma" veya "yalan söyleme" eylemini teşvik ediyor. Genellikle eğlenceli veya şakacı bir şekilde kullanılır.
Örnek:- "Neden o kadar geç kaldığını bana bir hikaye uydur." - "Make me up a story about why you were so late."
4. Pick Me Up!- Anlamı: Beni al! / Beni gel al!
- Açıklama: Bu cümlede UP kelimesi, "alma" veya "gelme" eylemini teşvik ediyor. Bir kişiyi bir yere götürmek için kullanılan bir rica veya emirdir.
Örnek:- "Partiden sonra beni eve bırakır mısın?" - "Can you pick me up after the party?"
5. Keep Me Up!- Anlamı: Beni uyutma! / Beni eğlendir! / Beni motive et!
- Açıklama: Bu cümlede UP kelimesi, "uyanık tutma" veya "motive etme" anlamı taşır. Bir kişiyi uyanık tutmak veya motive etmek için kullanılan bir teşvik veya ricadir.
Örnek:- "Bu gece çok uykum var ama beni uyutma!" - "I'm so tired tonight, but keep me up!"
Özet
UP kelimesinin "
Me Up" şeklinde kullanıldığı durumlarda, fiile
harekete geçirme,
teşvik etme veya
uyarma anlamı kattığını unutmayın. Bu kullanım İngilizce konuşulan ülkelerde yaygındır ve günlük dilde sıkça kullanılır.
Umarım bu açıklamalar UP kelimesinin cümledeki anlamını daha iyi anlamanıza yardımcı olmuştur.
Yazar: Gemini (Google)