Bilindiği gibi, artık hepimizin profillendirilmesi mevcut. Yani isim isim kimiz, ne iş yaparız, neleri severiz, nerede çalışırız, ev adresimize iş yerimize dek bi yerlerde kayıtlı.
İşte bu durum çok ciddi bi sorunu ortaya çıkarıyor.
Şu an ChatGPT gibi programları kullanarak yüzbinlerce insan, program geliştirmekte. Bu, şu anlama geliyor.
Hangi şirket olursa olsun, kaynak kodlarını bu yazılımlarla paylaşıyor. Örneğin bir finans kuruluşunda çalışan 100 elemandan en az 5-10 tanesi, kod geliştime esnasında bu yazılımlardan faydalanmak için mevcut kodları buralara yapıştırıyor ve hatalarını yakalamasını veya mevcut ürünü geliştirmesini istiyor.
Bu durumda ortaya, ürünlerin kaynak kodlarının dışarıya sızdırılması çıkıyor.
Hangi şirketlerde hangi pozisyonlarda çalıştığımızı zaten bildikleri için de, çalıştığımız şirketin ürettiği ürünlerin kaynak kodlarını toplamış oluyorlar.
Haliyle, yarın önüne rakip bir ürün çıkarması veya senin ürününü kaynak kodlarını bildiği için açıklar bularak ortadan kaldırması işten bile değil.
Bu sistem henüz yeni yeni emekleme aşamasında görülüyor (en azından herkese açık hale geldiği andan bugüne geçen süreyi hesaba katarak) ancak gelecekte işin bir de bu boyutu ortaya çıkacak.
Yazılım sistemleri yani kodlar zamanla hayatımızda daha etkin hale gelecek, akıllı sistemler her tarafı sarmakta ve daha da saracak. Tüm bu etki alanının sonucu olarak, bu sistemleri diledikleri gibi manipüle etme, bozma, yanlış çalışmasını sağlama gücüne erişimi olanlar tüm bu gücü arzu ettiği noktalarda kullanabilir.
Mesela savunma sanayi veya bu alan için ürün geliştiren özel sektör.
Bu tehlikelerin farkında mı? Hiç düşündü mü?
Çalışanlarına, asla kaynak kodlarımızı, herhangi bir kodumuzu yapay zekaya tanımlamayın, burayı kullanmayın diye talimat verdi mi?
Zannetmiyorum.
Ancak tahminim o ki bu Reverse Engineering konusu arkaplanda bu sistemler tarafından muhakkak işletiliyor ve veriler toplanıyor. İlerde diledikleri gibi kullanabilmeleri adına.
Bu yüzden, ben bugünden uyarayım. Kendi sesimin gidebildiği yere kadar üzerime düşeni yapmış olayım. Bakalım yarınlar ne getirecek.