Hocam 200.000 lira büyük bir para. Parça parça geldiyse çok daha sıkıntı. Adli para cezasına razıyım demişsiniz ancak bu gibi davalarda adli para cezasının yanında hapis cezası da verilir. Sadece adli para cezası verildiğini görmedim. En iyi ihtimalle dediğiniz gibi olsa dahi hem dolandırılan kişinin parasını ödersiniz, hem devletin verdiği cezayı. Hem de sicilinize 158f1 maddesinden nitelikli dolandırıcılık diye işler. Sizi korkutmak istemem ancak olacakları söyleyeyim. En geç 6 ay içinde ifadeye çağırılacaksınız. Hesabınıza girip kaç tane işlem yapılmış kontrol edin. İşlem başına farklı kişi dolandırıldığından her işlem başına ayrı ifade vereceksiniz ve ayrı davalar açılacak. Ağır ceza mahkemesinde yargılanacaksınız. Elinizdeki whatsapp konuşmaları ne yazık ki kovuşturmaya yer yok kararı almak için yeterli olmayabilir. Çünkü savcılarımız genelde kendisi bişey bulamadığında ama şüphelenmeye devam ettiğinde mahkemeye sevk ediyor dosyayı mahkeme baksın araştırsın diyor. Kaldı ki kyok kararı alsanız dahi her savcı vermez bunu. Hesabına 200.000 lira gelmiş hiç mi şüphelenmemiş sorgulamamış diye düşünür. Dolayısıyla zorlu bir süreç sizi bekliyor. Kaç tane ifade verip mahkemeye çıkacağınızı hesabınıza kaç kere para gelmiş bakarak öğrenebilirsiniz. Ağır ceza için avukatlar birden fazla dosyanız varsa minimum 30.000 lira alır. Müştekilerin zararını ödemezseniz etkin pişmanlıktan faydalanamazsınız. Dosya başı ortalama 3 yıl 4 ay yada 4 yıl 2 ay alırsınız. Eğer zararları öderseniz 2 yıl 1 ay alırsınız yada 1 yıl 8 aya düşer hagb alırsınız. Tabii karşı tarafın avukatı varsa davayı kaybettiğinizde o avukatın parasını da siz ödersiniz. Zaten öğrenciyken ki zira bende öğrenciydim, ay sonunu zor getirir insan. Bide hem sürekli karakola ifade vermekle, hem mahkemeyle, hem avukatla, hem para cezaları ve hapis korkusuyla yaşamak hayatı zindan eder insana. Bu arada ben avukat değilim avukatlık bürosunda çalıştım uzun süre. Söylediklerimde hata payı olabilir ancak %90'ı doğru. Ve benim gördüğüm bu tip dosyalarda bu suçtan yargılanan insanlar ya yurtdışına kaçtı ya da birkaç yılını müşteki zararlarını ödemek için işe girerek heba ettiler ve sicillerine işlendi maalesef.

Sistem ise şöyle işliyor:

- 1. *********** - Masum birisinin banka banka hesabını kiralıyor
- Başka bir *********** - Maduru herhangi bir vaatle dolandırıp 1. Dolandırıcının kiraladığı banka hesabına para göndertiyor.
- 1. *********** - Parayı size gönderiyor.
- Siz - Kriptodan 1. dolandırıcının anonim kripto adresine gönderiyorsunuz.
- 1. *********** ise payını alıp asıl dolandırıcıya gönderiyor.

Dolayısıyla;
Dolandırıcıların parasını akladınız. Ve savcılık hesapları incelediği zaman kişi 5000 lira dolandırıldıysa, bu para ilk kiralanan hesaba gelmiş olsa dahi doğrudan sizin banka hesabınıza gitmiş. Dolayısıyla asıl şüpheli sizsiniz. Ve hesabı kiralanan kişi muhtemelen bu durumu ifadesinde anlattığı zaman, savcı inansa da inanmasa da mahkemeye onu da sevk edecek çünkü hesabını kullandırmakta suç. Dolayısıyla hesabı başkasına kullandırsanız dahi siz suçlusunuz.

Başka sorun olursa özelden iletişim adresini bırakabilirsin