Forum kurallarına göre bir mağduriyet giderilirse, negatif ticaret puanı kalkmakta.
Bunun sebebi de temelde iade oranlarını arttırmak ve bir teşvik sunabilmek. Yani aslında mağdura yönelik bir fayda sağlanıyor.

Coşkun Çetin hocamızın alakalı yorumu:

R10 Forum Kurallarına göre yönetilen bir platform.

X Kullanıcı oluşturduğu mağduriyeti giderirse ya da aldığı ödemeyi iade ederse olumsuz ticaret puanı silinir.

Bu arada ticaret/itrader puanı silindiği zaman biz para kazanmıyoruz. Kullanıcıların mağduriyetleri daha hızlı çözülebilsin diye bu kuralı koyduk.

Amaç ise ilkokul düzeyindeki herkesin anlayabileceği kadar basit ve net;

Örneğin; Bir kişi bir ya da birden fazla kullanıcıyı mağdur etti, hizmetini vermedi ya da hatalı ürün/hizmet sattı.
Eğer bu kişi dolandırıcıysa zaten süresiz uzaklaştırılıyor. Fakat normal bir kullanıcıysa ve aldığı olumsuz ticaret puanını sildirmek istiyorsa
Bunun iki yolu var ya iadeyi yapacak ya da mağduriyeti giderecek sadece bu işlemlerden sonra ticaret puanı kaldırılacak..

Ticaret puanı kaldırma işlemi olmazsa eğer -nasılsa olumsuz puanı aldım ve profilimden kalkmayacak- diye düşünerek iade yapmıyorlar ya da hatalı hizmeti/ürünü düzeltmiyorlar. Daha önce silmemeyide denedik kimse iade alamadı.. 18 yıldır her olayı deneyerek yönetim şeklini ve kuralları değiştiriyoruz.

Fakat hepimizin yakındığı bir konu ise bu şahıslarda herhang bir geçmiş kalmıyor oluşu.

Bunun için benim önerim negatif yerine yeni bir ticaret puanı ibaresi gelmesi.

Örneğin negatif puanda kalan bir ticaret puanı mağduriyetin giderilmediğini belirtirken,
Yeni gelecek olan ticaret puanında böyle bir mağduriyetin yaşandığını fakat sorunun çözüldüğü/iadenin yapıldığı belirtilebilir.

Hatta ve hatta yeni bir ticaret puanı getirmekten ziyade şu anda hali hazırda bulunan fakat kullanılmayan nötr ticaret puanı bu iş için ideal olabilir.
Şikayet konuları sonucunda giderilen mağduriyetler, nötr konuma getirilebilir.

Bu durumda hem mağduriyeti gidermek için halen bir teşvik de söz konusu.

Sizin bu konudaki fikirleriniz nelerdir, ekstra önerileriniz var mı?

Yorumlarınızı bekliyoruz.