Çoğu kişi yatırım deyince faiz borsa coin altın vs düşünüyor. Ben de ilk defa 2015 yılında elim biraz para görmeye başlayıonca dolar altın coin vs denedim. Bu işleri bilenler az çok kazanır. Ancak ben her zaman kaybettim.
Bu süreç içinde bir şey dikkatimi çekti. Enflasyon ve zamlar fırsat bilinerek mal fiyatları inanılmaz artırılıyor. Gıdadan tutun temizlik inşaat malzemesine kadar. Ekonomi sitelerinde patates soğan sabun tuvalet kağıdı vb ürünler de yer alsa, karşılaştırma imkanı olsa dudak uçuklatan sonuçlar ortaya çıkar. Kimi zaman bu fahiş artışlar göze çarpıyor ancak yıllarca bunun önüne geçildiğine şahit olmadım.
Maaşlara zam haberi gelince, petrole zam yapılınca, emeklilere ikramiye vs haberi çıkınca fiyatlar inanılmaz yükseliyor. Defalarca gördüm ki bir günde %50 %20 gibi zam yapılan birçok ürün var.
İnsanların çoğu parasının değerini korumak için yatırım yapıyor, ancak ihtiyaç malzemelerine zam yapılınca her türlü yatırım kazancı sönük kalıyor.
Burada yatırım tavsiyesi olarak harcamalarınızı ve tasarruflarınızı planlamanızı ve düzenlemenizi tavsiye ediyorum. Sabun tuvalet kağıdı gibi 6 ay - 1 yıl bozulmayacak ihtiyaç malzemelerinden ucuz zamanda toplu alım yapabilirsiniz. Yine uzun süre dayanan kuru gıdalardan doğru zamanda toplu alım yapmalısınız. Bunlardan ne kadar çok miktarda alırsanız birim fiyat da o kadar düşüyor.
Sebze ve meyvenin bol ve ucuz olduğu zamanlarda kendi salça sirke turşu ve konservelerinizi yapmalısınız. Özellikle de yaz döneminde biberin domatesin bol olduğu zamanlarda.