Arkadaşınızın ağzında dişlerinde problem olabilir ama belki tedavi ettirmek için parası olmayabilir, yargılamak yerine olasılıkları düşünmek önemli, çünkü kadın ya da erkek hiç kimse ağzının kokmasını istemez, keyfi olarak ağzım koksun da başkaları bir rahatsız olsun diye düşünmez. Durumun farkında olabilir ya da olmayabilir, ama farkındaysa da ve dediğim gibi maddi kaynaklı bir durum varsa bunu size söylemeyebilir, çekinebilir ya da böyle bir konuda yanında ona destek olmayacağınızı düşünmüş olabilir bu da ilişkinizde güven problemi olduğunu gösterir. Ki aslında bu konunun buraya açılması da bir nevi bunun kanıtı gibi görünüyor.
Kibirli, şımarıkça, alçaltıcı, kaba konuşmaların lüzumu yok, iki kişilik yakın bir iletişimde, beraberlikte bunlar olmaması gereken özellikler. Birbirini ezme, aşağılama yarışması değildir yakınlık, dostluk, arkadaşlık, sevgililik. Hele ki sevgililik, içinde sevgi kelimesi içeren bir durum, sevginin olduğu yerde kabul, destek, şefkat, hoşgörü vardır ama kelimesi ile başlayan ve eleştiri listeleri doldurulan yerde sevgililik olmaz.
Böyle bir şeyi düzgün söylemenin şekilleri var ima etmeden, öncelikle onun iyiliğini düşündüğünüzü belli ederek ve utandırmayacak şekilde açık açık söyleyebilirsiniz.
"Canım sana bir şey söyleyeceğim ama lütfen kızma ya da kırılma, düşündüm taşındım ve bu konuda dürüst olmak hem senin hem benim hem de beraberliğimiz için en doğrusu. Uzun süredir ağzından kötü bir koku geliyor, başlarda geçici diye düşündüm ama devamlı bir durum bu, şimdiye kadar seni kırmak istemediğim için söylemedim ama bence söylememek daha kötü çünkü başka insanların karşısında da nedenini bilmediğin halde kötü bir duruma düşmeni istemiyorum. Bununla ilgili bir iyi bir dişçiye gidip baktıralım mı ne dersin, belki ağzında bilmediğin bir çürük ya da diş eti problemi vardır, ben bu konuda sana maddi manevi destek olmaya hazırım ve bunu söyledim diye kendini kesinlikle kötü hissetmeni istemiyorum, bunlar insani şeyler , hayatta böyle şeyler olabilir, beraberliklerde de olabilir önemli olan birbirimizle bunları paylaşmamız, dürüst olmamız ve çözüm yolu bulmak için çaba göstermemiz, iki taraf da birbirine değer veriyor ve yapıcı olmaya çalışıyorsa sorunlar çözülür bir şekilde"
Bu tarz bir konuşmayla sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum eğer arkadaşınızla ilgili güzel düşüncelere sahipseniz.