Tarımda çalışacak personel var mı?
Genel olarak insanlar çocuklarım okusun benim gibi tarlada bahçede çalışmasın mantığı ile çocuklarını okutuyor. Okuyan çocuk tarlada, bahçede çalışmıyor. Okumasa dahi çay toplayacağıma çay fabrikasında çalışırım diyor bizim memlekette.

Tarım büyük oranda belli bir yaşın üstündeki insanlar arasında yapılmaya başlandı. Eğitim durumu yükseldikçe tarım sektöründen kaçış söz konusu oluyor. İnsanlar ağır iş yapmak istemiyor.

Kendi çevremden örnek vermem gerekirse memlekette çay ekimi yapılıyor bizim topraklarda. Dayılarım aralarında bölüşmüş malum karadenizin oğul severliği... Annem ve teyzemlere pay yok.

Henüz yasal olarak toprak bölümü gerçekleşmedi. Kardeş kavgası çıkmasın diye bölüşülmüyor. Kimse cesaret edemiyor. Çıban başı olmak istemiyor. Dedem yıllar önce, anneannem birkaç yıl önce vefat etti.

Hiçbir torun çay toplama işi yapmıyor. Farklı meslek dallarında çalışıyor hepsi.
Çaylar yarılıkçıya veriliyor. Doğru yazdım sanırım pek anlamam o işlerden. Ordan maaş sağlıyorlar. Ayrıca dayılarım kendi aralarında anlaşamayınca birkaç ev de yapıldı arsalara.

Şimdi birde mal paylaşımı olursa ordaki arsalar çok sayıda kardeşler arasında bölüşülecek. Hepsi ev yapmak isteyecek arsasına.
Sonuç olarak çay ekimi ve toplamı yapılabilecek bir alan bile kalmayacak.
Bir yada iki kardeşin tüm arsaları para ile alabilecek durumu da yok.

Devletin işi gerçekten zor bu anlamda.
Sadece bu değil sorun. Tarla da ucuza sattığın ürün marketlerde aracılar vasıtasıyla çok yüksek fiyatlara satılıyor. Köylü ucuza verdiği için ekim yapmak istemiyor.

Olayı çoğunlukla aracılar bitiriyor (çay için söylemiyorum onun bir kısmını devlet alıyor sanırım. Fazlasını kullanıyor yada özel firmalara satıyorlar)

Tarımda çok büyük bir reform yapılmalı. Dağları tarla yapmaya gerek yok. Bizim yeterince tarım arazimiz var. İşçi sorunumuz var.
Hayvancılıkta aynı şekilde. Göçmenler olmasa çoban bulunamıyor diyorlar.