constantine38 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Çok farklı şeylerden bahsediyoruz. Ben şam diyorum siz bağdat
Ben kimse zarar etmemeli demedim. Borsa başlı başına bir risk işidir. Öyle olsa zaten hiç bir hisse düşüş yaşamaz, herkes kazanır.
Parmak basmak istediğim konu çok farklı.
Gösterdiğim örneklerde ki konulara müsaade edilmiş, yeterli açıklama yok, KAP a haber yollayan hisseleri tavan yapıyor, bilmeyen kişiler de aldanıp hisse uçuşa geçti diyerek hisse almaya kalkıyor.
Tabii istikrarlı bir şekilde kazanmak isteyenler daha güvenilir, köklü şirketlere yatırım yapabilir.
Kural ve kaidelere göre hareket edilmeli, birisi KAP a duyuru yaptığında detayları sorulmalı, yatırımcıya ayrıntılı açıklama yapılmalı.
Aksi halde TAB gıda ile zirveye çıkıp sonrasında dibe doğru düşüşe geçen halka arz talebi günden güne daha da düşüş yaşayacak. Yatırımcının güveni kırılacak.

Farklı şeylerden bahsetmeye başladığımızın bende farkındayım, ilk mesajınıza doğrudan cevap yazacak olsam yalap şalap değil o yalapşap olacaktı diye mi düzelteyim? Yoksa " Bir başka şirket de ya bizim hisseler değerinden fazla yükseldi, piyasadan geri toplayacağız diyor. Birileri de çıkıp hangi parayla alacaksın, kaynağı neresi diyemiyor. " şu cümlenizde daha en başında hisse yükselince geri toplanmaz, çok düşmüştür atıyorum Şişecam misali hisse 70 lira etmesi gerekiyordur defter değerinin epey altındadır ve 50 lirayı hak etmediği düşünülüyordur, şirket kendi hissesini toplayabilir şeklinde düzeltme mi yapayım? Yoksa aynı cümlede borsada işlem gören şeffaf ve her yatırımcıya bilgi vermek ile mükellef olan şirketlere kimsenin nereden para buluyorsun diye sormadığınız iddianıza mı cevap vereyim yani tam olarak neresini düzelteyim? Yoksa Kap'a yalan bilgi vermenin cezasından falan mı bahsedeyim siz söyleyin aynı şeylerden bahsetsek daha mı iyi olacak? Normalde böyle şirketlerin borsaya girmemesi gerekir gibi bir şeyler yazmışsınız, daha dün bir açıklama oldu bu hafta halka arz edilen Artemis Halı halka arzdan gelen para ile 104 Milyon TL kredi borcunu ödemiş. Size kalsa 104 Milyon TL borçlu şirket halka arz mı edilir derdiniz öyle değil mi? Bu yüzden halka arz oluyorlar zaten, gelen parayı düzgün kullanabilen birkaç yıl içerisinde uçuşa geçiyor. Tavan tavan niye gidiyor durduk yere diyorsunuz ya mesela, oradan yüzlerce milyon TL geliyor ve şirket bunları ne yapacağını açıklıyor. Atıyorum yarısını yeni bir tesis kuracak ve 2 yıl içerisinde faaliyete geçireceğini belirtmiş diyelim şirket, insanlar o tavanı şirketin 2 yıllık yatırımına yapıyor uzun vadeli, bunu sorgulamak çok yersiz gelmiyor mu size de?

Forumda sevdiğim güzel efendi bir insansın, o yüzden yok efendim hisse yükselince değil düşünce geri alınır öhöhöhöö diye düzeltme yapmak istemiyorum, atıyorum Reeder veya herhangi bir şirkete eleştirin varsa onları eleştir, sen tutmuş Spk'sından Bist'e hatta Kap'a kadar tüm kurumları gömüyorsun. 3 kamera yerine tek kamera çıkmış, ee yani? O zaman bist kötü diye bir şey olabilir mi? Senin yaptığın tam olarak bu, herkes farkında Bist içerisinde çok sayıda yüzdürülen batık şirket olduğunun, hayalet şirketler dolu çoğu kişinin uzak durduğu nam salmış ve hala neden borsada diye düşündüğü hatta sürekli tedbirli. Halka arzlar zaten başlı başına risktir, daha ilk cümlenizdeki simitçiler bile borsaya girdi demenizde halka arzları kastediyorsunuz ama ben halka arzlara girip 500e alır 800e satar 300 lira market paramı çıkarırım diye düşünen kişileri " borsa yatırımcısı " olarak görmüyorum. O yüzden arada fark var bunu biliniz. Birde katılımcı sayısı azaldı demiştiniz öyle değil mi? Son halka arza 3,5 Milyon üzerinde kişi katılmış belki bilmek istersiniz, belki sektörel olarak doğrusunuzdur ama genellediğiniz müddetçe yanılma payınız artar. Kripto da olmayan bir varlığa yatırım yapıyoruz, ortada fiziksel bir şey yok, çalışıp kar eden bir şirket yok, holding yok ama borsa öyle değil. Hisse senedi alırken bir şirketin isminden payımızı alıyoruz, atıyorum 1 milyon lot toplam hissesi olan bir şirketin 1 milyon m2 arazisi varsa bizde 100 lot hissesi varsa 100 m2 arazisi bizimdir, üretim tesisi 100 milyon tl ediyorsa 1 milyonda / 100 oranında her şeyi bizimdir, kar ediyorsa elimizdeki hisse oranında karı bizimdir, makinalarında hissemiz vardır, ihracatında hissemiz vardır, kullandıkları iş makinelerinde bizim payımız var demektir yani fiziksel olarak bir şeye yatırım yaparız haliyle Kripto'ya göre çok çok güvenli, elle tutulup gözle görülen bir yatırımdır.

https://www.youtube.com/watch?v=7g5QSdrUQpo

Şöyle bir videoda 4:45 ile 8:00 arasını izleseniz yeterlidir, işini bilene Borsa harika bir yatırım aracıdır o yüzden kimsenin aklını karıştırmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Amacınız elbette bu değil ama bir şirkete kızıp o şirketin listelendiği borsadan hıncınızı almak da doğru değil.

DÜZELTME :

constantine38 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İnip çıkmasından bahsetmiyorum hocam. ÖYle bir temennim de yok. Siz alırsınız 5 sene sonra şirket batar hisseler dibi görür. Borsa da böyle bir garanti yok.
Ben çakallık yapanların piyasa da cirit attığından bahsediyorum.
Keriz silkeleme operasyonuyla milletin cebinde ki 3 kuruşa nasıl göz diktiğinden bahsediyorum.
Garanti yatırım olsun diyen tabii ki gitsin altın alsın borsa da işi ne?

Bak şimdi bu altının ons fiyatının son 10 yıllık değişimi. 2014 yılında 1385 dolardan alan teeeee 5 yıl beklemiş hala 1271 dolar yani parasını kurtaramamış bile, 5 yıl boyunca parası bomboş yatmış altın yatırımcısının. DOLAR üzerinden fiyatlanan bir şeyden bahsediyorum, bunu bir Amerikalı olarak düşününüz yani 1385 dolar verdiniz ve 5 yıl geçti 1271 dolar ediyor o elinizdeki. Türkiye olarak düşünürseniz dolar da arttığı için zarar etmediniz sanarsınız. Neye göre " GARANTİ " gördünüz şimdi? Borsayı niye Garanti görmediniz? Dolar bazında son 10 yılın her yılı dolara karşı değer kazanan yerli hisseleri göstermemi ister misiniz? Koyayım mı buraya Ford Otosan ( Froto) hissesinin dolar karşısındaki performansını? Altın garantiymiş, bir şey demeyeyim diyorum ama bakın bunu yapmayın. Rusya - Ukrayna savaşı, İsrail - Hamas çatışmaları ve Korona pandemisi olmasaydı yani altının değerini aşırı fırlatan bu 3 etken olmasaydı altın hala 1300 ler olmasa da 1700-1800 aralığında olurdu, borsaya göre bakılınca da bu getiri bile değildir, parayı öldürmektir. Umarım anlatabilmişimdir, yok anlatamadın dersen lütfen söyle örnekleri ile izah etmeye çalışayım.