Ben büyük şirketler açısından söylemedim farkındaysanız.
Borsaya girenleri değil borsaya açılan şirketleri kastettim. Simitçi, kahveci, gazozcu da yatırım yapıyor demedim. Acaba yanlış mı yazdım diye okudum, yok doğru yazmışım.
Bir montajcı şirket nasıl oluyor da yıllarca emek vermiş Vestel ile yarışacak düzeye çıkabiliyor? Hem de sattığı ürün de hile yaparak? Sizce mantıklı mı? Montajcı olmasının bir önemi yok, Apple da Samsung da montajcı. Hepsi kendisi üretmiyor tüm parçaları. Ama en azından üründe hile-hurdaya kaçmıyor.
Borsaya yeni giren yada girecek olanlar genelde halka arzları tercih ediyor. Kısa sürede bahsettiğim şirket gibi uçuk kaçık oranlar da değerlenenlere yatırım yapıyor.
Ben borsaya girip yatırım yapıyorsam para yatırdığım şirketin çok da önemi yok. Piyasayı düzenleyen ve denetleyen kurumların vatandaşı da şirketi de koruyucu tedbiri de alması gerekir. BİST50-100 harici girme demek bir bahane olamaz. O yüzden SPK diye bir kurum var. İnsanlar zaten bu yüzden güvenip de borsaya giriyor. Yoksa borsa yerine çoğu kişi yükselmeye başladığı dönem de kriptoya girerdi.
Eğer böyle spekülasyon ortamı oluşacaksa devlet güvencesinden çıksın, herkes başına buyruk kafasına göre at koştursun.
Amaç şirketlerin güçlenmesi, girişimcilerin desteklenmesi, vatandaşın da bundan kar elde etmesi ise mutlaka kurumların da denetimleri sıklaştırması, cezaların artırılması lazım.
Siz simitçi, kahveci, gazozcu demediniz zaten, onu Sezen Aksu'nun Şinanay şarkısından ben alıntıladım siz " Simitçisi, çiğ köftecisi, dönercisi herkes borsaya açıldı. " dediğiniz için, latife ettim yani gayet anlaşılırdı aslında. Bakınız, borsa da sadece dev şirket olacak diye bir şey yok, küçük şirketlerde borsaya girmeyi hak ediyor, kimse kimse ile yarışmıyor zaten her şirket işini yapıyor, o yüzden halka yeni arz olan bebek şirketlerin Vestel ile yarışacağını düşünmek çok çocukça olur. Kaldı ki alt pazar, ana pazar, yıldız pazar şeklinde pazarlar farklı yani risklerine gruplarına göre düşünüp ayırmışlar zaten, hepsini aynı kefeye koyan olmamış. Çeşit çeşit tedbirler var, devre kesiciler var, yeri geliyor spekülasyon olarak değerlendirilen işlemlere cezalarda kesiliyor. Ayrıca Spk var diye borsaya girmek enteresan bir tabir, Spk size borsada zarar etmeyecekseniz gelin gelin su çok güzel demez, kripto gibi değildir ama zarar ettirebilir, paranızı kaybetmeyeceğinizin garantisi yoktur, Spk var o halde zarar etmeyiz diye bir mantık yoktur haliyle. Spk, Bddk, Masak, Kap vs. kimse hiçbir kurum sizin borsadan zarar etmeyeceğinizi garanti edemez. Başka bir pencereden bakacak olursanız borsa kısmi olarak bir spekülasyon alanıdır. Param vardır atıyorum 500 milyon tl, canım ister son çeyrek bilançosu çok kötü gelmiş ve taban yapmış şirket hisselerini alır tavana taşırım, 3-5 gün tavan tavan götürüp satar kar ederim. Şirket zarar etti, hisse fiyatı arttı, bu bile kısmen spekülasyon sayılır sonuçta performansa göre değil, arz-talep eğrisine göre fiyatlanıyor hisseler, arzı ve talebi de yatırımcıların davranışları belirliyor.
Ben kötü bilançolu şirkete para yatırdım diye kimse bana spekülatör diyemez, para benim fikir benim, fırsat gördüm aldım bu kadar basit. Bu dünyanın her yerinde böyle, sadece ülkemizde olan bir şey değil ama sadece ülkemizde biraz daha aşırıya kaçılıyor ve bazı balinalar bunu süreklilik haline getiriyor, o kişilerden uzun uzun bahsedip başımıza iş açmaya gerek yok, ülkeden kaçan mafyalar isim isim anlatmışlardı hatta detaya girmeyelim. Halka arzlara gelecek olursak, evet herkes eşit şartlarda giriyor senin milyonlarında olsa eşit dağıtımda benim 300-500 liram ile aynı seviyede hisseden pay alabilirsin mesela bu güzel bir olay seviyorum, halka arzlar fırsat demektir ve şirketler hisselerini belirl bir iskonto ile yani değerinin altında halka arz ederler. İlk 1-2 gün bu iskontoyu tavan tavan ile toplarsın, eğer şirket iyiyse, gelecek görülüyorsa 3-5 gün daha tavan taşır, tam o sırada bir yatırım açıklar, bir sözleşme imzalar Kap'a olumlu bir bildirim düşer birkaç tavan daha gider. Takip eden ortalama kaç tavan gideceğini ve bunu hak edip etmediğini bilir, ilk günden tavan bozan hisselerde oldu, daha ilk günden halka arz fiyatının altına inenlerde oldu, 1 ay tavan gidenlerde oldu yine hepsini aynı kefeye koyamayız. Yatırımcının bir risk alma seviyesi vardır, yatırım fonlarında bu 7 üzerinden ölçülür 7/7 çok yüksek riskli, 1/7 en düşük risklidir. Bana göre Bist30 tam olarak 1/7 riskli, Bist50 2/7 riskli, Bist100 ise 3/7 risklidir. Geriye kalanları artık pazarına göre, bilançosuna, fk sına, favök'üne, pd/dd sine göre sen değerlendirebilirsin. Daha korona zamanı GameStop hisseleri ne oldu öyle? Orası Türkiye'de değildi nasıl bir spekülasyon döndü öyle değil mi? Birileri çok fena battı, birileri ise milyoner oldu, spekülasyon her yerde var.