Sizin aldiginiz araclar Turkiye gumruklu araclardir o zaman.. Mesajimda belirttigim gibi yabancilarin Turkiyede aldigi Turk gumruklu araclarda misafir plaka olayini bilmiyorum.
Benim dedigim yabancilarin yurtdisindan gelirken getirdigi araclar icindi.
Yurtdışından gelen araçlarda bırakın yabancıları, Türkler bile alışveriş yapamıyorlar.
Daha önceden Türkiye'deki araçları yabancı uyruklular sadece birbirlerine alıp satabiliyorlardı. Devlete belli bir teminat yatırılıyor, araçlar yabancı uyruklular arasında çok ucuz fiyatlarla el değiştirebiliyordu. Sıfır araçlarda ise ötv ve kdv muafiyeti vardı. Sonradan bu durumu sadece NATO mensubu yabancılara geçerli kıldılar.
Dediğim gibi, Türkiye'de yasal olarak bulunan yabancı uyruklular, tüm Türk vatandaşları gibi kokayca araç alıp satabiliyorlar. Sadece plakaları özel olmak zorunda. Ayrıca sadece kendileri, eşleri, çocukları ve işyeri sahibi iseler çalışanları araçları kullanabiliyorlar.
Ben yurtdışında çalıştığım dönemde yabancı uyruklu eşim Türkiye'de araç satın aldı. MA plaka zorunluluğu hariç tamamen aynı şartlarda alım satım yapılıyor.