Öncelikle geçmiş olsun. Avukat aracılığı ile işlemlerinizi yapacağınızı varsayıyorum ve sadece kişisel düşüncemi aktarıyorum.
Yerel yasalar, uluslararası yasalar, vizesi bittiği için deport yasaları derken, bunu yakın zamanda birebir aynısını yaşayan birisi olmadığı sürece net cevap alabileceğinizi sanmıyorum.
Öncelikle aracı kendi isteğinizle verdiğiniz için ve verdiğiniz kişinin vizesi olmadığı için bu bir suç. Yani aracı verdiğiniz kişinin ehliyeti var mı vs bunu aracı verirken biliyor olduğunuzu varsayıyor yasalar. Ehliyetsiz yakalansa da aynı işlemler olacaktı. Bu yüzden sizi de bu konuda suçlayacaklar.
Arkadaşınız deport edildiği için aracı bekleteceklerini sanmıyorum. Araç ile bir işleri kalmadı aslında. Sahibinin gelip alması gerekiyor. Aracı muhtemelen çevirdikleri yerin en yakın merkezine götürmüşlerdir. Öncelikle oranın polisinden bilgi almaya çalışın. Dil konusunda yardımcı olacak birisi ile telefon ve e-posta ile iletişime geçebilirsiniz. Özellikle Almanya vs e-posta ile iletişim sağlıyor. Genelde de birkaç güne cevap veriyorlar detaylı olarak. Onların yönlendirmeleri ile konuyu anlayabilir ve işlemler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğim gibi; aracı verdiğiniz kişinin durumunu sorgulamadan verdiğiniz için bundan dolayı ceza süreci olacaktır diye düşünüyorum. Kaçakçılık vs durumlarına düşmemek için avukat aracılığı ile, aracı verdiğiniz kişinin aslında oturumu olduğunu, zamanının dolduğunu bilmediğinizi vs mantıklı ve belgeler ile açıklamak zorunda kalabilirsiniz.
Tekrar geçmiş olsun.