Dolandırıcılık suçu uzlaşmaya tabii bir suç değil. Direk kamu davasına dönüyor. Ve sen mahkemede ben 1000 lira dolandırıldım ama 5000 istiyorum diyemezsin. Öyle bir hakkın yok. Aradaki enflasyon farkı bile olsa gene 1000 lira ödemesi istenir. Kişi öderse ceza indirimi alır. Hukuki süreçleri bilmediğiniz çok belli çünkü zannediyorsunuz ki 1 senede dolandırıldığımın 10 katını geri alırım. Öyle bir dünya yok.
1 - Kişi birkaç hafta içinde ifadeye çağırılmaz savcılığın ve kolluk güçlerinin sizin dolandırılmanızdan daha önemli öncelikleri olabilir bu sebeple ifade süreci 2 yıla kadar sürebilir.
2 - İfadeye tek kişi çağırılmaz telefonda konuştuğunuz hattın sahibi, banka hesabının sahibi, hatta banka hesabından kime para gittiyse o kişi bile. Yani ortalama 3-4 kişinin birden ifadesi alınacak. Dolayısıyla öyle bikaç haftada ifade verilir sonra da dava açılır diye bir şey yok o ifade 2 yıl sonra bile alınabiliyor canlı örneğini defalarca arkadaşımın müvekkillerinde gördüm.
3 - Bu suç kamu suçudur çünkü banka kurum ve kuruluşları aracı olarak kullanılır yani devletin bankasını kullanarak birini dolandırdıkları için kamuyu ilgilendirir, dolayısıyla uzlaşmacı atanamaz.
4 - Takipsizlik verilme ihtimali var kaldı ki mebla düşükse bu ihtimal çok daha fazla. Takipsizlik verilmesi bile minimum 6-7 ay sürer. Dava açılması ise tüm ifadeler ve deliller toplandıktan sonra iddianame hazırlanır, şikayetten sonra 6 ay - 1.5 yıl arası
5 - Mahkemede kişi kendini savunacağı gibi ceza alması için de iddia makamının mahkemeye kesin deliller yada güçlü şüphe sunması gerekir. Dolayısıyla mahkemeye çıksa bile bu ceza alacağın anlamına gelmez.
6 - Mahkeme sürecini çok kolay uzatabilir. Duruşmaya gelmez, yakalama kararı çıktığında ise nöbetçi mahkemeye esas mahkemede savunma vermek istediğini söyler. Yahut savunmasını orada verip daha sonra usulsüz ifadem alındı diye itiraz eder gene süreci uzatır.
7 - Dolandırıcılık suçunda 4 yıl ceza alsa bile direk tutuklanmaz. Mahkemeden elini kolunu sallaya sallaya çıkar çünkü mahkemede tutuklamıyorlar bu tür suçlarda. 7 gün içinde teslim olması gerekiyor. Kişi de 7 gün dolmadan istinaf dilekçesi yazıp istinafa gönderir dosyayı. İstinafta da 10 ay ile 2 sene arasında bir süreç var. İstinaf kararı bozabilir. Bozmaya da bilir. Siz mahkemede kişi zararınızı ödemeyi kabul ederse paranızı alırsınız ama ben 1000 lira dolandırıldım 5000 lira istiyorum deme gibi bir hakkınız yasal olarak bulunmamakta. Bunu hakim kabul etmeyeceği gibi istediğiniz kadar miktar söyleyin kişi suç unsuru miktarı ödemekle yükümlü, o da zorunlu değil isterse öder.
Özetle;
Şikayet etseniz bile o parayı alana kadar minimum 2-3 sene geçecek. Şikayet etmeyin demiyorum hakkınızı arayın ancak 1000 lira dolandırıldım 10 katını geri alırım gibi hayaller kurmayın.