Dediğim gibi sizin konu özelinde bir yorum yapamam ama perakende satılacak ürünlerin üzerine de " şu fiyattan satın, tavsiye edilen satış fiyatı " şeklinde etiket basılmasına karşıyım. En basitinden kutu kola, mahalle arası bir bakkalda 20 lira diyelim ama aynı ürün, aynı kalite, aynı teneke, aynı marka ama daha lüks bir cafe de 150 lira olabiliyor hatta havalimanlarında 500-600 lira olabiliyor. O zaman bu ürün 20 lira eder diyor musunuz? Demiyorsunuz. İşte neden kutu kola üzerine tavsiye edilen satış fiyatı yazılmadığının bir göstergesi. Yeniden satın alma maliyeti sizin dediğiniz üründe de geçerlidir muhtemelen. İşletme o ürünü 35 liradan almıştır üzerinde 45 tl ye sat yazıyordur, işletme sahibi toptancının listesinden kontrol etmiştir ve zam geldiğini, artık kendisinin 45 liraya anca alabildiğini görmüş olabilir. Son kullanma tarihi geçmemiştir, uzun ömürlü bir üründür mesela daha 5-6 ay tüketim tarihi vardır bozuk falan değildir. Böyle bir durumda siz olsanız ne yapardınız? 45 liraya yeniden alacaksınız, 45 liraya satar mısınız? Hayrına bir iş yapmış olacaksınız yani karsız mal satacaksınız, dürüstçe söyleyin bu senaryoya göre bunu yapar mıydınız? Bu senaryo diyorum çünkü her şey olabilir, bin bir ihtimal var ne olduğunu bilemeyiz.
TMO'dan fındık almıştım 100 liraya yarım kiloluk, hızlıca tüketip yeniden sipariş verdim tabi fiyat 120 lira olmuştu. Ürün bir geldi eski ürünün paketiyle aynı, son kullanma tarihi aynı, parti numaraları bile aynı. İnsanlarda fiyat algısı kayboldu, ne pahalı ne ucuz bilemiyoruz artık. Kazıklanıp kazıklanmadığıma emin olmak için bir markete gidip ürünü almaya karar verdiğimde diğer 2 marketin mobil uygulamasına bakıyorum artık diğerlerinde de bu fiyat mı yani yazan fiyat artık enflasyon normallerinde mi yoksa kazıklanıyor muyum diye kontrol etmek zorunda kalıyorum. Uzattım özet geçeyim, " serbest piyasa " için tavsiye edilen satış fiyatı özellikle günümüz %130 enflasyonunda saçmalıktan ibarettir. Burada tüm küçük esnafın avukatlığını yapacak halim yok, aşırı fırsatçı t0katçı doludur illa içlerinde herkes dürüst olacak diye bir şey yok ama hepsini aynı kefeye koyup küçük esnaf şöyledir böyledir bunları sallandıracaksın, alışveriş yapmayacaksın bunlardan vs. de diyemem sizin gibi. O yüzden 1 kişi bir fırsatçılık yapsa bile " küçük esnaf kazıklıyor " diye başlık atmanız hoş değil. Namusu ile evine ekmek götüren küçük esnaflara biraz ayıp oluyor, zaten zor ayakta duruyorlar.
Ne alakası var anlattıklarınla, etiket fiyatını gören müşteriye o fiyattan verecek sonrasında etiket değiştirecek yeni tarifeden satacak. Satıcının o üründen kar etmemesi müşteriyi ilgilendirmez. Ticarettede hep kar yapılmaz. Bunun birde zararı vardır. Ayrıca adamın burada yaptığı resmen dolandırıcılık.