Artık yapay zeka (YZ) kullanmayan yoktur diye düşünüyorum. Herkes yapay zeka ile içerik üretirken, kimilerinin aklına bu durumun Google sonuçlarına nasıl yansıyacağı sorusu gelmiş olabilir. Kimileri de yapay zeka ile üretilmiş içeriğin, özellikle görsellerin hukuki durumunu merak ediyor olabilir. Şahsen ben merak ediyordum. Bazı cevaplara ulaştım. Onları sizlerle paylaşayım.
Hukukçu veya SEO uzmanı olmadığım için burada
yazdıklarımın kendi arama ve değerlendirmelerimin eseri olduğunu unutmayınız.
Öncelikle yapay zekayla üretilen herhangi bir içeriğin hukuki durumu ile ilgilenelim. Mesela yapay zekaya rönesans tablosu gibi görsel yaptırdınız. Hatta gibisi fazla, bildiğiniz rönesans tablosu yaptırdınız. Ahanda ben yaptırdım. En azından denedim.
Bununla ne yapacaksınız?
a- Satarım.
b- Ücretsiz paylaşırım (benim şu an yaptığım gibi).
c- Kendi ürettiğim görselleri sadece kendi içeriklerimde kullanırım.
Cevabınız ne olursa olsun, yapay zeka ile üretilen, özellikle resim içeriklerin herhangi bir telif hakkına sahip olması söz konusu değil! En azından bu konuyu internetten tartışan çoğu bilgili (!) kişiye göre durum bu. Gerçi bu noktada ayrışanlar var. Bir taraf "
Yapay zeka kendi başına çizmiyor. Ona çizdirten birisi var" derken diğer taraf "O
zaman görselin hakkı yapay zekayı yapan şirkete ait. Sonuçta ilgili şirketin ürünü kullanılarak bir şey yapılıyor" şeklinde karşılık veriyor. Aslında bu alanda yani yapay zeka alanında herhangi bir kanuni düzenleme bulunmaması sebebiyle bu tür ikilemler yaşanıyor. Görsel satışı yapan bazı siteler, mesela Adobe Stock gibi siteler, bu hukuki açığı kendi kurallarıyla kapatmaya çalışıyor. Buna göre ilgili sitede yapay zeka ile yapılan görselleri satmak mümkün. Ama bunun
bazı şartları var. Bazı siteler de, mesela Pixabay gibi siteler bu tür görselleri kabul ediyor (Pixabay'a görsel yüklemek için bir kenarı en az 3000 piksel veya en fazla 40MB'lık bir dosya yüklemek gerekiyor. Buraya yükleme yapacaksanız YZ görselini önce ölçeklendirmeniz lazım; zira YZ en fazla 1024x1024 boyutunda görseller üretiyor. Paralı bazı YZ'ler daha büyük boyutlarda görsel üretebiliyor). Ben öyle yaptım.
Şurada göreceğiniz görseli Pixabay'a yükledim.
Bu telif meselesi, ülkeler kanuni düzenlemeler yapana kadar tartışılmaya devam edecek. ABD'de bununla ilgili bir çalışma olduğu söyleniyor ama ABD, şu an Başkanlık seçimlerine odaklanmış durumda. O yüzden yapay zekayla ürettiğiniz içeriği şu an satabilirsiniz. Tabii satışı yapacağınız platformların bu konudaki politikalarını öğrendikten sonra...
Mart 2024 güncellemesiyle Google, yapay zeka içeriğine dair kısıtlamalar getirdi:
Alıntı
Our long-standing spam policy has been that use of automation, including generative AI, is spam if the primary purpose is manipulating ranking in Search results. The updated policy is in the same spirit of our previous policy and based on the same principle. It's been expanded to account for more sophisticated scaled content creation methods where it isn't always clear whether low quality content was created purely through automation.
Türkçesi:
Alıntı
Uzun süredir devam eden spam politikamız, birincil amaç Arama sonuçlarındaki sıralamayı manipüle etmekse, üretken yapay zeka da dahil olmak üzere otomasyon kullanımının spam olduğu yönündedir. Güncellenen politika, önceki politikamızla aynı ruha sahip ve aynı ilkeye dayanıyor. Düşük kaliteli içeriğin yalnızca otomasyon yoluyla oluşturulup oluşturulmadığının her zaman net olmadığı daha sofistike ölçekli içerik oluşturma yöntemlerini hesaba katmak için genişletildi.
Konunun bir de Google kısmı var. Google Şubat 2023'te şöyle bir yazı yayınlamış: Google Arama'nın, yapay zeka tarafından oluşturulan içerikle ilgili kılavuzu. Burayı dikkatle okuduğunuzda o bir zamanların meşhur mottosuyla karşılaşıyorsunuz: İçerik kraldır (veya bunun gibi bir şeydir, neyse). Buradan bir alıntı yapayım, siz yazının tamamını linkten okursunuz.
Alıntı
İçeriğin oluşturulma şeklinden ziyade içerik kalitesine odaklanmamız, kullanıcılara yıllar boyunca güvenilir ve yüksek kaliteli sonuçlar sunmamızı sağlayan yararlı bir kılavuzdur.
Yani diyor ki, benim meşhur D-U-Y-G (deneyim, uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik) ilkelerime uyduktan sonra istersen kil tablet kullanarak içerik oluştur, bana fark etmez.
Bu D-U-Y-G ilkesine kim nasıl uyar onu ben bilmiyorum. Ama yazının tamamını okuduğunuzda Google'ın kendi belirlediği ilkeler dahilinde yapay zeka ile üretilen içeriğe kötü bakmadığını anlıyorsunuz.
Tabii hemen burada, yani konunun Google ile ilgili kısmında söylemem gereken bir şey var. Piyasa yapay zeka kaynıyorken ve artık bu yapay zeka işi yeni bir sektöre dönüşüyorken, bazıları da yapay zeka içeriğini tespit ettiğini iddia ettiği uygulamalar geliştiriyor. Bu uygulamaların anlamsız olduğunu, dahası size
"%1000 kesinlikle yapay zeka dedektörlerini atlatan yöntem" sunacaklarını, pardon satacaklarını söyleyen tiplerle karşılarsanız, muhtemelen büyük bir yalanla karşı karşıyasınızdır veya daha kötüsü, dolandırılmak üzeresinizdir. Zira OpenAI'ye göre böyle bir şey yok. Yani hiçbir yapay zeka
"bu içerik insan ürünüdür veya YZ ürünüdür" diyecek kadar geliştirilmedi. Detayları okumak isterseniz
buraya bakabilirsiniz.
Hepinize mutlu ve bol kazançlı zamanlar diliyorum.