Aldığın fiyata göre sat diyen arkadaşlar var şaşırıyorum halbuki çok basit mikro ekonomi, bu ürünü sattığında yeniden alabileceğin fiyatın üzerine kar koyarak satmalısın. Bu kazıklama değil elindeki malın enflasyon karşısındaki değerini koruma çabasıdır.
Örnekleyelim;
Toptancıdan bir ayda tükenecek bir mal aldınız 750 TL (1000 tane sakız) ödediniz ve belirlediğiniz karla birlikte 1000 TL ciro yapacak yani 250 TL kazanacaksınız. Toptancı fiyatları güncelledi ve daha malın yarısını satmamışken 1000 TL oldu malı sizin alış fiyatınız. Siz bu malı 1000 TL üzerinden satmaya devam edermisiniz? Bu ne kadar mantıklı? Bu tek bir kalemde olmuyor ciddi enflasyonist bir ortamdayız neredeyse her kalemde zam sürekli olarak geliyor.
Eğer bu mantıklıysa ilk önce süpermarketleri asmak gerekiyor. Adamlar 20 tır mal çekiyor depoları mal doluyken bile o malın maliyeti artınca raftaki ürünün fiyatını arttırırıyor. Dur bu seriyi ucuza aldık bunlar bitince yenisini pahalıya satarız diyen market varmı? Olamaz çünkü batar. Malın fiyatını o anki maliyeti belirler, sizin verdiğiniz para belirlemez, sizin yeniden alacağınız para belirler.
Küçük esnafı koruyalım batmasınlar felan gibi pembe hayaller kuramıyorum maalesef, zamanın şartları şuan küçük esnafın ölmesi gerektiğini gösteriyor. Büyük marketlerle yarışmaları mümkün değil (50 kuruş fazla satsalar insanlar kazıkçı gözüyle bakıyor, adamı süpermarketle aynı fiyata mal alabiliyor felan sanıyorlar), sadece çok işlek yerlerde insanların evden-işe, işten-eve giderken uğradığı konumda olan belki daha küçük büfe tarzı yerler, belki ayaküstü ufak birşeyler yiyebildikleri yerler ayakta kalabilir ama mahalle bakkalı tarzında yerler yavaş yavaş yok olacak (benim bulunduğum bölgede zaten ayakta kalan yok)
Ana konuya gelirsek;
Müşterinin gözünün önünde unutulmuş etiketi çıkartmak "ayıptır" bu o esnafın ayıbıdır. Ya zamanında değiştirseydin etiketlerini yada öyle kaldıysa bir defalık o zararı çekeceksin.