fanlar genelde kompresörle şiddeti hava üflersen, tozlarını temizlersen ve biraz da WD40 sıkıp tekrar hava üflayip temizlersen çalışırlar. elinle zor döndürüyorsan ya pislik girmiştir içlerine ki bu olur, ya da yatakları bozulmuştur ki bu durumda yapacak birşey yok. ben derim ki öncelikle eğer bir kompresör bulamazsan bütün güzünle bir üfle. üzerlerindeki etiketleri söküp tekrar üfle. her yerine WD40 sık. korkma o zımbırtı hiçbirşeyi bozmaz, pislikleri akıtır, temizler. sonra tekrar üfle. nefesin yetmezse evdeki herkese kompresör muamelesi yap şaka şaka, o kadarına gerek yok. iyice kuruttuktan sonra tekrar dene...

benim hiç bozulan fanım olmadı. evde yüz yane falan ordan burdan toplanmış fan vardır herhalde. yirmi sene pislik içinde kalmış fanlarım olduğuna eminim. temizleyince çalışırlar genelde...

tabii deiğim gibi harbiden bozulan, ömrünü dolduran fanlar da var. ama bunlarda fırçalı motor olmadığından içlerindeki bobinler falan aşırı ısınmazlarsa veya yüksel voltaja maruz kalmazlarsa bozulmazlar.

en azından benim tecrübem bu yönde...
sana kolaylıklar dilerim.